Які правила діють на дорозі у період воєнного часу

Класичні ПДР України в умовах воєнного часу перестали працювати.

0
1362

Сьогодні запросто можна зустріти авто на аварійці яке мчить по зустрічці на величезній швидкості або колону військової техніки, що перетинає вулицю. Для непідготовлених та початківців водіїв, подібні “особливості” доріг воєнного часу можу стати серйозною проблемою.

Незважаючи на те, що на період воєнного стану ПДР ніхто не скасовував, багато водіїв якщо не повністю, то частково забули про правила руху на дорозі, які існували до війни. Враховуючи нові реалії руху на транспорті, перед водіями стоїть нове завдання – доїхати з точки “А” до точки “Б” максимально безпечно.

Перше, на що повинен налаштуватися водій в умовах воєнного стану – постійна готовність до небезпеки. Так, навіть порожня дорога без машин може таїти в собі небезпеку у вигляді блокпоста, який ледве видно або машини оперативників, яка на величезній швидкості може їхати назустріч.

Загалом є кілька рекомендацій, які допоможуть водіям зробити пересування дорогами України в період воєнного стану безпечнішим:

  • Максимально слідуйте ПДР, де це можливо . Якщо ви їдете на особистому автомобілі у своїх справах і не особливо поспішайте, то потрібно максимально дотримуватися тих самих правил дорожнього руху, що й у мирний час. Така їзда згідно з правилами, дозволить вам швидше та ефективніше виявити порушника на дорозі та у разі чого пропустити його.
  • Будьте готові поступитися дорогою . Навіть там, де у водія повинен бути пріоритет за знаками або загальним ПДР, можуть знайтися водії, які перетинатимуть перехрестя поспіхом не дотримуючись правил. У такому разі, якщо огляд перед перехрестям залишає бажати кращого, варто пригальмувати, а в разі потреби зупинитися, щоб уникнути зіткнення.
  • Пам’ятайте про швидкісний режим . “Мирних” обмежень швидкості цивільному автомобілю у воєнний час, більш ніж достатньо. Якщо водій бачить порожню дорогу і вирішує перевищити, то він програє відразу по кількох пунктах: менше часу на реакцію; інші учасники дорожнього руху можуть помітити водія; на блокпостах до водія може бути зайві питання.
  • Не наближайтесь до військової техніки. Військова техніка сама по собі має дуже поганий огляд, якого ледве вистачає, щоб нікого не зачепити в чистому полі. В умовах міста машину, яка під’їхала надто близько, можуть просто не помітити. Крім цього, військові постійно перебувають на сторожі і моніторять диверсантів і просто підозрілих особистостей, тому якщо під’їхати до військових занадто близько, це може закінчитися трагічно.
  • Постійно стежте за дорогою . Відсутність інших учасників дорожнього руху не означає безпеку. Так, на дорогах можуть бути міни, залишки ракет, бетон та уламки погано демонтованих блокпостів. Так, навіть просту цеглу, яку забули прибрати з дороги, може стати причиною серйозної аварії, якщо влетіти до неї на великій швидкості. 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!