Водіям розповіли, як можуть реквізувати автомобіль

0
2278

Сьогодні одним із законних способів забрати транспортний засіб на потреби армії під час війни може бути реквізиція.

Вона є правом держави примусово забрати автомобіль у власника (громадянина або бізнесу) і отримати право власності на нього. При цьому держава має це зробити у чітко визначеному порядку та обов’язково відшкодувати власнику вартість такого авто, інакше вилучення транспорту буде незаконним.

Процедура вилучення зазначена у постанові 1921 р. Кабміну. Там також прописано порядок компенсації збитків, заподіяних транспортним засобом, а також порядок повернення.

Нижче наведено перелік умов, за яких у вас можуть забрати ваш власний автомобіль.

Почнемо з того, що вилучати майно приватних осіб можна тільки на відшкодувальній основі з попереднім або подальшим відшкодуванням його вартості.

Безоплатно можуть вилучити лише майно, що належить державі.

Рішення про вилучення може приймати лише найвище командування ЗСУ України чи певні підрозділи (ст.3 Закону 389).

Без погодження забирати майно мають право лише у місцях бойових дій (ст.4 Закону 4765).

Начальники патруля, старший вартовий, командир загону територіальної оборони та інші представники захисту України – не мають права вирішувати питання щодо вилучення автомобіля.

Реквізувати транспортний засіб можуть лише з чітким документальним оформленням. Має бути підписано два акти встановленого зразка, у яких зазначено підставу, опис майна, розмір виплаченої компенсації (ст. 7 Закону 4765).

Перед вилученням мають провести оцінку ринкової вартості майна. Оригінал документа надсилають власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено у суді.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!