Українські АЗС використовують «брендове» паливо, щоб обійти заборону Кабміну (фото)

1
10878

В Одесі мережі українських АЗС використовують “брендове” паливо, щоб обійти заборону Кабміну на зростання цін на ПММ.

Як з’ясував кореспондент Української Служби Інформації , у цьому замішані бренди Socar, WOG, OKKO та «Укрнафта».

Зокрема, азербайджанський бренд продає А95 та ДП під маркою Nano за 39,98 гривні. Звичайного 95-го на АЗС просто нема. WOG продає свій бренд «Євро» по 38,99 за ДП та по 37,43 за А95.

Паливники із ОККО реалізують Puls А95 за 38,99 гривні, а фірмове паливо по 42 гривні. Доступний А92 по 33,42 та ДП по 37,43 гривні.

«Укрнафта» продає своє фірмове паливо з «розумною» націнкою 50 копійок за літ. Звичайне А95 тут коштує 33 гривні. Фірмовий дизель – 35 гривень. Звичайного ДП немає.

Експерти у сфері енергетики вважають, що брендовані види палива мають коштувати стільки ж, як і звичайні. Мінекономіки має негайно прирівняти або визначити граничні ціни на марки марки палива типу Puls, Mustang, Nano, Energy etc.

Маємо ситуацію, коли ціни на базові палива врегульовані. Вони встановлені на рівні близько 34 гривень. Водночас, мережі, користуючись ситуацією дефіциту, виставляють у продаж тільки брендовані палива за завищеною вартістю. Таким чином, українці не мають вибору і заправляються сильно дорожче, ніж мають.

За даними експертів, вміст присадок у брендованих паливах настільки мізерний, що собівартість цих палив відрізняється від звичайних на рівні не більше 10 копійок на літрі. А не на 15 грн/л як на деяких стелах АЗС зараз.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!