Росія та Білорусь – все: звідки поставлятимуть паливо в Україну

Не секрет, що більша частина палива в Україну постачалася саме з цих двох країн.

Час читання: < 1 хв.
0
epa09812397 A view of fuel tanks of Russian multinational energy corporation Lukoil at its headquarters in Brussels, Belgium, 09 March 2022. For several days the price of petrol and diesel have exceeded the bar of two Euro per liter. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Враховуючи нинішню ситуацію, для забезпечення українського ринку палива потрібно щороку знаходити близько 30 млн. т нафти з джерел, які не пов’язані з Білоруссю і РФ. Такого висновку дійшли експерти аналітики з GMK “Center Ukraine needs other sources of fuel supply”.

На даний момент із можливих джерел експерти запропонували країни Перської затоки (Саудівська Аравія, Кувейт, Об’єднані Арабські Емірати), але подібне переорієнтування одразу позначиться на зростанні ціни. Відомо, що українські НПЗ задовольняли внутрішні потреби країни лише на 46% бензину та на 14% дизелю.

Згідно з даними BP Statistical Review of World Energy, європейські нафтопереробні заводи на момент 2020 року були завантажені приблизно на 72,9%, а це означає, що вони можуть збільшити щорічну переробку нафти приблизно на 171 млн. т. Для того, щоб покрити потреби України потрібно збільшити переробку нафти всього на 1,8 млн тонн на рік. 

Збільшення палива, що переробляється, пропонується зробити на польських і литовських НПЗ. Водночас, щоб задовольнити потреби України у дизельному паливі, європейським країнам потрібно збільшити нафтопереробку майже на 30 млн. тонн.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!