Компенсація за знищене майно через війну: як це працює

Після перемоги сторона, що програла, виплачує репарації переможцям.

0
476

Внаслідок війни Росії проти України багато людей втратили свої будинки, квартири, машини, а хтось – і своїх близьких. Якщо повернути людські життя ніяк не можна, то з фінансовими втратами не так однозначно.

Міжнародне право має поняття репарацій, яке успішно застосовувалося кілька разів протягом останніх 70 років. Про те, що це таке, а також законодавчі акти, які їх регулюють, розповів кандидат юридичних, доцент кафедри міжнародного права, Інституту міжнародних відносин, КНУ ім. Тараса Шевченка Захар Тропін, повідомляє Vector .

За фактом, репарація – це виплата однієї держави на користь іншої держави за шкоду під час війни. Таким чином, під час репарацій держава повністю або частково покриває ту шкоду, яку вона завдала. Самі репарації можуть виплачувати грошима, товарами чи послугами.

Що сказано у законі

На даний момент у міжнародному праві немає чітких договорів, які б регулювали форму та порядок здійснення репарацій. Єдине, що є зараз – текст статей про відповідальність держав за міжнародно-протиправні дії від 2001 року. У самому документі немає терміна репарація, а натомість там є поняття “компенсація”, як форма відшкодування втрат постраждалій державі.

Міжнародно-правовою підставою для здійснення репарації є міжнародний договір, який укладається між державами, учасниками збройного конфлікту. У договорі прописуються форма та порядок надання репарацій. Сам договір укладають після завершення збройного конфлікту, яке виконання забезпечують держави-підписанти. 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!