Головна Новини Як водіїв обманюють на заправках – 5 найпоширеніших способів

Як водіїв обманюють на заправках – 5 найпоширеніших способів

0
1703

Як стверджують експерти, практично на всіх АЗС не доливають до 300 мл бензину чи дизельного палива на кожні 10 літрів. Також продукція нафтопереробної промисловості, яка надходить до паливних баків водіїв, часом є низькоякісним фальсифікатом.

Існує безліч маніпуляцій з програмним забезпеченням бензоколонок та інших схем, на яких АЗС заробляють великі суми. Розберемося зі списком 5 найпопулярніших методів обману, що дозволяють несумлінним компаніям обманювати своїх споживачів.

1. Крадіжка програмним методом

В даний час автозаправне обладнання налаштовується та контролюється за допомогою програмного забезпечення. Адже будь-яку комп’ютерну техніку можна зламати і налаштувати під свої вимоги.

Знаючи про це, шахраї наймають професійних розробників, які встановлюють спеціальне ПЗ, що дублює функціонал офіційної системи, але із запрограмованим недоливом. Шкідливі файли інтегруються як у програмне забезпечення бензоколонок, так і в системи підрахунку технологічних процесів та ведення обліку контрольно-касових операцій.

При виникненні непередбачених збоїв або найменших ознак майбутніх розбірок з клієнтом система швидко переключається на офіційну за допомогою спеціального пульта, що нагадує ключ-транспондер. В результаті, якщо машина заправляється на 500 гривень, у бак потрапляє палива лише на 450. Це робиться з розрахунку, що рядовий автомобіліст ніяк не виявить недолив у 200-300 мл на кожні десять літрів. Як діяти при обчисленні такої схеми крадіжки?

Якщо ви виявили ознаки програмного обману для крадіжки ваших коштів, запитайте у адміністрації автозаправної станції контрольну пробу. Ця дія повинна проводитись під наглядом двох свідків. Вам нададуть спеціальний мірник – ємність для подальшого аналізу.

Якщо на заправці розташовані колонки зі стрілочними покажчиками або механічними лічильниками на кшталт старого таксометра, а заправку виконує навчений «майстер» у недоливі, швидше за все, ви обдурите. Умілі заправники відпускають ручку в той момент, коли стрілка підскакує до фінального числа, але при цьому в бензоколонці залишається певна кількість палива.

2. Банальний недолив співробітником АЗС

На провідних автозаправних станціях працює ціла команда заправників. Несумлінні співробітники вигадали масу простих, але дієвих методів, як заробити під час заправки транспортного засобу. Дуже часто вони зливають кілька мілілітрів або навіть літрів палива у підготовлену ємність, поки відвідувач вирушає до будівлі АЗС, щоб сплатити за покупку або відпочити та випити кави.

Ще один варіант має на увазі зупинку циклу заправки, хоча бензоколонка запрограмована ще на 1 літр. Коли клієнт залишає заправку, сервісний працівник виливає залишки бензину в шлангу заздалегідь підготовлену ємність.

Як діяти у такому разі? Виявивши ознаки обману з боку заправника, зверніться з претензіями до керівництва. Якщо факт подібних хитрощів буде підтверджений адміністрацією, вам нададуть нестачу палива або компенсують фінансові та моральні збитки. Співробітник, що потрапив на шахрайство, буде жорстко покараний або звільнений.

Існує ще одна примітивна схема: працівник АЗС утримує шланг у паливному баку, доки водій перебуває в машині, а в момент заливання останнього літра відпускає кнопку пістолета. В результаті бензин не надходить у бак, а залишається у шлангу. Ви залишаєте заправну станцію, а вправний співробітник зливає залишки в каністру.

Подібні дії найчастіше практикуються на невеликих придорожніх АЗС. За одну зміну заправникам вдається злити до сотні літрів палива для подальшої реалізації.

3. Підміна палива

Під час заправки вам запросто можуть залити не 95-й, а 92-й бензин або 98-й, а 95-й. Також замість зимового дизельного палива можна отримати звичайний літній склад без присадок для безпечної експлуатації транспортного засобу взимку. Адже такий варіант коштує набагато дорожче, тому шахраї керуються цим і виграють на різниці в ціні палива.

Методи заміни дуже прості, але ефективні. Зазвичай вони зводяться до заміни табличок на бензоколонках або наклейок на пістолетах.

Непоодинокі випадки спільного обману з водієм бензовозу. Наприклад, бензин марки АІ-95 виливається в резервуар для бензину 95+ або 98. Подібні маніпуляції зустрічаються на приватних станціях автозаправки в невеликих містечках і селищах, причому організатором може бути керівництво фірми.

При виникненні сумнівів з боку клієнта або скандалі, що насувається, позначення змінюються місцями або вивішується табличка «Бензоколонка не працює».

Як зробити, якщо машина серйозно постраждала після використання невідповідної марки палива через дії заправників? Насамперед, підготувати заяву на ім’я директора АЗС із прикріпленням чека на купівлю палива та запитів акту незалежної експертизи.

4. Розбавлений бензин

Технічні характеристики сучасного палива прописані у відповідному регламенті. Цей документ регулює якість та склад бензину чи дизельного палива, а також вказує на ті фракції, які неприпустимі у пальному. Йдеться про присадки з металевими включеннями чи метанолом. Але, як свідчить статистика, подібні речовини активно використовуються на різних АЗС з метою штучного збільшення октанового показника палива.

Наприклад, якщо додати до суміші розчин тетраетилсвинцю (ТЕС), це дозволить підвищити октанове число на 5-10 значень.

Експерти зазначають, що було зареєстровано сотні випадків додавання в бензин марки АІ-92 цього розчину з метою отримання дорожчого етилованого бензину АІ-98. Крім того, на невеликих автозаправних станціях, які не входять у великі мережеві корпорації, бензин додають звичайну воду.

Щоб вирахувати подібні махінації, достатньо застосувати марганцевий розчин. У якісному паливі марганцівка не розчинятиметься, а колір складу залишиться тим самим. В інших випадках бензин набуде характерного фіолетового відтінку.

Для визначення надмірної концентрації шкідливих присадок потрібно застосувати білий паперовий лист і нанести кілька крапель бензину. Дочекавшись випаровування речовини, зверніть увагу на таке: якщо папір зберігає білий вигляд, це підтверджує високу якість палива.

5. Дії несумлінних касирів

На жаль, обманом автомобілістів інколи займаються і касири автозаправних станцій. Так, якщо ви оплачуєте послуги заправки готівкою, співробітник може сказати, що в касі немає достатньої кількості здачі (як причина він може назвати те, що гроші щойно забрали інкасатори).

Зазвичай відвідувачу пропонують залити паливо на суму, що залишилася. Але коли покупець погоджується на це та вирушає до машини, виявляється, що автозаправник уже завершив свою роботу. Визначити факт недоливу в такому разі дуже складно.

Іноді сервісний працівник та касир перебувають у змові, тому перший імітує факт дозаправки.

Ще одна поширена схема – відмова у використанні картки клієнта. Якщо ви платите готівкою, а вам кажуть, що дисконтна картка не зчитується системою або відбувся програмний збій, можливо, вас намагаються обдурити. В результаті ви сплатите всю суму без знижок.

Проте персонал автозаправної станції має власні знижкові карти, які вручаються після успішної співбесіди. По закінченні зміни касир встановлює свою бонусну карту в пристрій для зчитування всіх операцій. Залишок вирушає до кишені шахраїв.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.