Як в Україні змінили вимоги до водіїв

0
1491
Швидкість руху знизили і колеса неправильно припаркованих авто можуть заблокувати

Вітчизняні законотворці планували з 1 січня цього року внести досить ґрунтовні зміни до правил дорожнього руху. Проте навіть в ухвалених змінах до кінця так і не розібралися та не врегулювали усі деталі.

Зокрема, з 1 січня у населених пунктах зменшено швидкість руху з 60 до 50 кілометрів на годину. Це, за задумом ініціаторів цих змін, допоможе знизити аварійність на дорогах (якщо водії будуть дотримуватися цих обмежень, а поліцейські матимуть змогу проконтролювати це).

І якщо дотепер дозволялося перевищувати цю швидкість на 20 кілометрів за годину, то зараз цей зазор зменшено до 10. Хоча навіть цього нюансу у поліції ще не знають, мовляв, не прийшли відповідні роз’яснення.

Поліцейський залишає на місці повідомлення про тимчасове затримання транспортного засобу

Щоправда, визнають у патрульній поліції Чернівців, законодавець не до кінця врегулював усі моменти, зокрема яким чином правоохоронцям вимірювати цю швидкість та на скільки, власне, її можна перевищити.

Окрім інших змін (нові штрафні санкції, фото та відеофіксація правопорушень, посилення покарання за нетверезе кермування), наразі вже діють нові штрафи за парковку на місцях для інвалідів (штрафи від 1020 до 1700 гривень) та запроваджено новий порядок видачі посвідчень водія.

Тепер водійське посвідчення, якщо отримуєте перший раз, має термін дії 2 роки. Якщо впродовж цього часу водій не має не більше, ніж два порушення ПДР, йому видають постійні права (нові) на 30 років. Інакше доведеться перескладати іспити.

Водночас через неправильне паркування колеса вашого автомобіля можуть заблокувати. А на лобовому склі поліцейський залишає повідомлення, в якому вказується причина блокування та номер телефону (102) за яким водій може зателефонувати, для деблокування автомобіля.

– Тимчасове затримання транспортного засобу – а саме примусове припинення використання транспортного засобу, блокуючи його за допомогою технічних засобів, застосовується тоді, коли автомобіль не можна доставити на евакуаторі на арештмайданчик. Тимчасово затримує транспортний засіб поліцейський у випадках, передбачених статтею 265-2 КУпАП, зокрема у разі, коли неможливо усунути причину затримання на місці виявлення адміністративного правопорушення, якщо транспортний засіб створює значні перешкоди дорожньому руху, – повідомили нам у патрульній поліції Чернівців. – Тимчасове затримання транспортного засобу здійснюється також у разі виявлення транспортного засобу боржника, оголошеного в розшук відповідно до статті 40 Закону України “Про виконавче провадження”. Розблокування транспортного засобу здійснюється поліцейським після складання протоколу про адміністративне правопорушення або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення.

У разі відсутності водія, транспортний засіб якого затримано, поліцейський залишає на місці, де був автомобіль, або під його склоочисниками повідомлення про тимчасове затримання транспортного засобу.

Щодо новацій, які наразі не працюють, то йдеться насамперед про фото і відеофіксацію порушень ПДР. Без цього не може на повну силу працювати обмеження швидкості до 50 кілометрів на годину, оскільки немає механізму контролю швидкості.

Також не набули сили збільшення розміру штрафів, посилення покарань для п’яних за кермом та нові штрафи за неправильну парковку.

джерело

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!