Головна Новини У Європі рекордно підскочили ціни на автомобілі: чого чекати в Україні

У Європі рекордно підскочили ціни на автомобілі: чого чекати в Україні

0
835

Світова автомобільна промисловість страждає через дефіцит напівпровідників та чіпів. В автосалонах не вистачає нових автомобілів. Ті, хто хотів придбати нове авто, продовжують їздити на старому старому. Або взагалі вибирають багаторічне авто з невеликим пробігом. Як наслідок – кількість автомобілів із пробігом на ринку Європи зменшується, а ціна – зростає. Так працює один із класичних законів ринкової економіки: коли якогось товару не вистачає, а попит на нього високий.

Експерти Інституту досліджень авторинку спрогнозували, як це вплине на український авторинок і чого очікувати у 2022 році, інформує «Главком» .

Що з цінами у Європі?

У листопаді у Німеччині було зафіксовано рекордне подорожчання автомобілів, що були у використанні. Особливо легковиків віком до 3 років та пробігом до 20 тисяч кілометрів. Найбільше у ціні зросли бензинові автомобілі цієї вікової категорії (+59,3%). Дизельні дещо відстають, проте їхні ціни підвищилися на 56,2%.

Обидва показники – рекордні для німецького ринку за останні 30 років. Причина – покупці все частіше віддають перевагу вживаним авто з невеликим пробігом, адже їх можна купити «сьогодні – на сьогодні», а не чекати кілька місяців, як у випадку з новими.

У Польщі також зросла кількість продажу вживаних машин. У листопаді 2021 року в Польщі опублікували понад 200 тисяч оголошень про продаж легковиків із пробігом. Це на 22 тисячі менше, ніж у жовтні.

Дефіцит над ринком провокує підвищення цін. Середня вартість уживаного авто в Польщі в листопаді зафіксована на рекордно високому рівні: 22,5 тисячі злотих ($5 515). Це на 18% більше ніж рік тому.

Схожа ситуація і в Нідерландах: там 2021 став рекордним в імпорті вживаних авто. Ті машини, які за нормальних умов продавали б на експорт в Україну, залишаються в Європі. Попит на автомобілі з пробігом у Євросоюзі зростає, попри підвищення цін. За прогнозами експертів, 2022 року тенденція збережеться.

Чи подорожчають авто в Україні?

В Україні переважає вторинний ринок: 90% – старі автомобілі. Українці часто віддають перевагу авто з пробігом, привезені з-за кордону.

Проте, як проаналізували експерти Інституту досліджень авторинку, різкого подорожчання серед найпопулярніших автомобілів з-за кордону в Україні не відбулося. На відміну від автомобільних ринків країн ЄС ціни на українському ринку поки не зросли.

Причини

На це є одразу кілька причин, зазначає аналітик auto.ria Остап Новицький:

  • 60% ринку – це автомобілі вартістю до 10 тисяч доларів. Автомобілі віком до трьох років, які суттєво подорожчали у Євросоюзі через недоступність нових, великого попиту в Україні не мають. Середній вік імпортних машин – 13 років. Автомобілі такого віку популярні в основному лише у країнах Східної Європи – зокрема Польщі та Словаччини;
  • близько 20% імпортних легковиків із пробігом – це авто з країн Америки. У цьому сегменті зростання цін менш помітне. Відповідно ці автомобілі «врівноважують» цінову картину;
  • протягом останніх місяців на ринок потрапило багато колишніх так званих «єврономірів», пільговий період оформлення яких нещодавно закінчився. Часто на ринок вони потрапляють із ціною, нижчою за середню;
  • в Україні ще є запас “свіжопригнаних” машин. Продають їх за старими цінами, оскільки покупці ще готові платити за них більше. Найдорожче продають лише авто, привезені «на замовлення». У решті випадків бізнесу доводиться пристосовуватися. Наприклад, купувати дешевші авто, у гіршому технічному стані або з більшим пробігом. Адже для того, щоб продати авто та заробити, потрібно продавати його за ринковою ціною.

Таким чином, за прогнозом експертів Інституту досліджень авторинку, ціни на вживані авто зростатимуть на 15-20% поступово протягом першого півріччя 2022 року.

Зростання цін буде пропорційним подорожчання цих моделей у країнах Євросоюзу: від 10-20% на бюджетні моделі до 50% на дефіцитні за кордоном легковики з невеликим пробігом, віком до трьох років.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.