Різдво 2022: дата, історія та традиції святкування

Як відзначають Різдво 2022 в Україні та яка історія цього свята

0
371

Різдво Христове – одне з двох найважливіших християнських свят поряд із Великоднем. Усі віруючі цього дня радіють народження Христа і прославляють його. Цієї ночі в церквах проводяться богослужіння та літургії, а також закінчується Різдвяний піст.

Різдво 2022: дата праздника

Усі християни світу відзначають Різдво 25 грудня, але за різними календарями. Католицьке Різдво святкується за новим григоріанським календарем – тим, за яким ми всі живемо. Також Різдво 25 грудня відзначають протестанти та більшість православних.

Лише деякі православні церкви (Руська, Українська, Грузинська та ін.) та старообрядці святкують Різдво за старим юліанським календарем. 25 грудня за старим стилем відповідає 7 січня . 6 січня православні відзначають Святвечір.

25 грудня – це лише умовна дата Різдва. Точного дня народження Ісуса не можна встановити.

Різдво 2022: історія свята

На це свято віруючі відзначають народження Ісуса Христа у місті Віфлеєм. Його батьки Марія та Йосип вирушили до цього міста для участі у переписі населення. Там вони залишилися ночувати у печері для худоби. Вночі у вагітної Марії почалися сутички. Так народився Ісус.

Над цією печерою яскраво засяяла зірка. Пастухи та волхви з околиць по зірці прийшли подивитися на Месію та принесли йому подарунки. Цар Ірод дізнався про народження Спасителя і наказав убити всіх новонароджених чоловічої статі у країні. Але ангел попередив Йосипа та Марію, і вони зуміли втекти до Єгипту з немовлям.

Різдво 2022: традиції в Україні

Перед Різдвом віруючі дотримуються суворого сорокаденного посту, під час якого обмежують себе не тільки в їжі, а й у веселощі. Святкування Різдва починається напередодні дати, 6 січня, зі сходженням першої зірки. На стіл ставлять 12 пісних страв та всією сім’єю читають молитву.

У сам день Різдва піст припиняється і можна їсти будь-які страви. У свято відвідують богослужіння та кажуть один одному при вітанні прийнято говорити «Ісус народився!» – «Славте його!».

В Україні на Різдво заведено ставити мініатюрний ляльковий театр – вертеп. У цих сценках розігрують народження Ісуса. У деяких українських регіонах на Різдво плетуть дідуха – сніп жита з багатьма вузлами та кінцівками. Його ставлять у куток будинку на щастя.

Що не можна робити на Різдво

  • Одягати старий або брудний одяг.
  • Працювати по дому.
  • Лаятися та сваритися, особливо за столом.
  • Відмовляти у допомозі.
  • Полювати і рибалити.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!