Насправді, навіть неозброєним оком видно, що невідомий позашляховик справді схожий на Дефендер. Але ні ззаду, ні попереду логотипу Land Rover немає, напис Козак.

Ми докладно вивчили це питання і з’ясували, що перед нами перелицьований автомобіль марки Morattab. Це іранський бренд, під яким з 1962 випускаються позашляховики Land Rover (за ліцензією).

Іранський Деф випускається за назвою Morattab Pazhan. Він зберіг алюмінієвий кузов з окремими сталевими деталями, але при цьому обзавівся новими пластиковими дверними ручками, двигуном V6 та п’ятиступінчастою КПП від Hyundai Galloper (корейська версія Mitsubishi Pajero 1980-х). Крім того, підвіска стала пружинною, майже такою самою, як і в оригінального британського Defender.

Двигуни для Morattab передбачені лише бензиновими (дизпаливо в Ірані, за місцевими законами, мають право купувати лише власники важкого транспорту). Протягом багатьох років купити такі авто могли тільки жителі Ірану, але згодом позашляховики для внутрішнього ринку почали потрапляти і за кордон.

Яким чином іранська копія Ленд Ровер опинилася в Україні – невідомо. Так само як і не дуже зрозуміла історія з лого, адже є два варіанти. Перший: автовласник просто замінив лого. Друге – хтось в Україні намагається налагодити випуск іранських позашляховиків під українським брендом.