Ціни на авто з 1 січня вдарять по кишенях українців

0
1134

Українців попередили, що з 1 січня 2022 року ціни на автомобілі можуть підскочити. Причиною цього стане зростання вартості сировини, яка використовується для виробництва транспортних засобів. Зокрема сталі, кольорових та дорогоцінних металів, а також пластику.

Проте, повідомляє Finance.ua , посилаючись на думки експертів, подорожчання автомобілів буде не надто суттєвим – лише кілька відсотків.

Так, гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів (ВААІД) Олег Назаренко зазначає, що підвищення цін з 1 січня буде пов’язане з початком фінансового року у виробників авто з Європи, а ось японські компанії розпочинають його у березні.

“Ніхто не піднімає ціни спекулятивно через те, що, наприклад, на ринку є дефіцит”, – уточнив експерт.

Назаренко зазначив, що піднявши ціни на 2-3%, автовиробникам дотримуватися норм річного прибутку, який вони назвуть інвесторам на початку року, буде складно. Причина – високе зростання цін на мідь та золото, які використовуються при виробництві авто, а також сталі та алюмінію на 5-10%.

Голова Інституту досліджень авторинку (ІІА) Станіслав Бучацький наголосив, що криза машинобудування у світі почалася давно, а це позначається і на внутрішньому ринку України. Подорожчання металів та іншої сировини спричинило дефіцит мікропроцесорів.

“У Європі вже сьогодні величезний брак автомобілів, як нових, так і уживаних – через кризу напівпровідників та чіпів. Тобто виробникам не вистачає цих комплектуючих, відповідно нові машини не сходять з конвеєрів, не потрапляють до салонів, люди не можуть купити нові машини”, – пояснив експерт.

Це, зазначає Бучацький, веде до провисання і ринку автомобілів, адже водії не поспішають продавати старі машини, щоб купити нові. Крім того, купівля вживаних авто віком до 3 років відбувається без зволікань, які стали традиційними при купівлі нових машин.

Водночас Бучацький наголошує, що подорожчання автомобілів на 2-3% для європейських покупців стане несуттєвим, адже зарплати у них набагато вищі, ніж в українців, а ось щодо громадян України таке зростання цін може вдарити сильно.

Саме тому продавці нових авто можуть увійти до становища економічної ситуації в Україні та продавати машини з невеликою націнкою з розрахунку, що у майбутньому запрацюють на запчастинах.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!