В Україні з 1 січня подорожчають авто: чому і на скільки

0
566

Починаючи з 1 січня в Україні зростуть ціни на автомобілі через подорожчання сировини для виготовлення транспорту: сталі, алюмінію, міді, пластику та дорогоцінного металу. Але подорожчання авто буде не таким суттєвим, як могло б бути – лише на кілька відсотків.

Про це повідомив гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів (ВААІД) Олег Назаренко сайту Finance.ua.

Зростання цін з 1 січня пов’язане з початком фінансового року у багатьох європейських автомобільних компаній, тоді як японські виробники починають його у березні.

“Ніхто не піднімає ціни спекулятивно через те, що, наприклад, дефіцит ринку”, – зазначив експерт.

Назаренко вважає, що найбільшим автокомпаніям буде важко дотримуватися весь фінансовий рік норми прибутку, який вони називають інвесторам на початку року, піднявши ціни на 2-3%. Це пов’язано з тим, що алюміній та сталь зросли в ціні на 5-10%. Мідь та золото теж подорожчали, що теж у невеликих кількостях використовується для виготовлення авто.

Другий експерт, голова Інституту досліджень авторинку (ІДА) Станіслав Бучацький зазначив, що світова криза машинного виробництва йде вже давно, а це суттєво впливає на український ринок. Зростання цін на метал та іншу сировину призвело до нестачі мікропроцесорів.

“У Європі вже сьогодні величезний брак автомобілів, як нових, так і уживаних – через кризу напівпровідників та чіпів. Тобто виробникам не вистачає цих комплектуючих, відповідно нові машини не сходять з конвеєрів, не потрапляють до салонів, люди не можуть купити нові машини” , – пояснив Бучацький.

Це спричиняє і провисання вторинного ринку, оскільки водії не поспішають розлучатися зі своєю старою машиною заради нової. До того ж, дешевше споживачам обходяться автомобілі до трьох років, їх купують без зволікань.

Фахівець додав, що зарплати європейців та українців відрізняються, що робить подорожчання на 2-3 відсотки несуттєвим для них та б’є по гаманцях громадян України. Тому, входячи в становище нашої економічної ситуації, компанії можуть продавати авто з невисокою рентабельністю, розраховуючи потім заробити на запчастинах.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!