Чи може водій знімати на телефон поліцейського та його посвідчення

0
1875

У разі виникнення спірних ситуацій із поліцейськими водії починають застосовувати своєрідний метод «юридичної самооборони» – зйомка офіцерів на телефон. Чи є цей метод законним? Адже поліція наголошує, що Конституція забороняє зйомку правоохоронців.

Відповідно до законів України, втручання у особисте життя громадян та збирання конфіденційної інформації без особистої згоди заборонено. Відео та фотозйомка також відноситься до втручання у особисте життя.

При цьому офіцери при виконанні не ведуть особисте життя. У Законі «Про інформацію» немає даних про незаконні дії органів державної влади, їх посадових та службових осіб.

З цього можна зробити висновок, що інформація про суб’єктів владних повноважень (співробітники поліції, у тому числі) не є конфіденційною, а отже є відкритою. Тобто водій може фіксувати співробітників поліції та їх посвідчення на місці зупинки.

Зазначається, що у спірних ситуаціях фото та відеозйомка може стати єдиним доказом неправомірних дій з боку поліції та довести невинність автомобіліста.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!