Стало відомо, скільки коштуватиме перший автобан в Україні

0
267

Будівництво першого в Україні автобану, який планують почати будувати у 2022 році, коштуватиме приватному інвестору не менше 2,8 млрд євро. Це випливає із інформації, яку озвучив заступник міністра фінансів України Олександр Кава.

За його словами, вартість будівництва сучасної швидкісної автомобільної дороги становить від 10 до 15 млн. євро за один км. Не важко підрахувати, скільки коштуватиме траса Краковець – Броди – Рівне, яка стане першим автобаном в Україні. Її заявлена ​​довжина становитиме близько 280 кілометрів. Отже, на будівництво першого українського автобану знадобиться щонайменше 2,8 млрд євро.

Будівництво автобана приватному інвертору може коштувати ще дорожче, залежно від рельєфу та наявності споруд.

Олександр Кава заявив, що на даний момент ще не підписано договору з приватним інвестором про будівництво автобану “Краковець – Броди – Рівне”. Це має бути велика іноземна компанія, яка спеціалізується на таких проектах.

Концесія передбачає покупку землі державою, а будівництвом дороги та її експлуатацією займається приватний інвестор. Термін концесії – 25-30 років. Після закінчення концесії дорога передається у державну власність.

Слід зазначити, що водіям не доведеться платити за проїзд концесійним автобаном. За них це робитиме протягом кількох років держава.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!