Посигналив – заплати штраф: у яких випадках водія можуть покарати

Чи можна використовувати звуковий сигнал у місті та коли водієві загрожує штраф.

0
1781

Подача звукового сигналу автомобіля може спричинити штраф для водія. Виявляється, у правилах дорожнього руху прописано коли сигналити правомірно, а коли вважається порушенням. У яких випадках водія можуть оштрафувати за невиправдане подання звукового сигналу, повідомляє Auto.bigmir.

Звуковий сигнал автомобіля з ПДР відноситься до попереджувальних сигналів на дорозі. Не завжди водії використовують його відповідно до норм. У розділі 9 ПДР зазначено, що сигнали попередження на дорогах заборонено використовувати в населених пунктах, які позначені табличками 5.45 на білому тлі. Поза населеними пунктами жодних обмежень на звукові сигнали немає.

Також у правилах вказується, що водій має право сигналити з метою попередження, щоб привернути увагу водія автомобіля, що їде попереду під час обгону.

Але насправді водії використовують звуковий сигнал у багатьох ситуаціях, де потрібно привернути увагу інших учасників дорожнього руху.

“Подавати звукові сигнали в населених пунктах забороняється, крім випадків, коли без цього неможливо запобігти дорожньо-транспортній пригоді (ДТП)”, – йдеться у правилах правил дорожнього руху.

У яких випадках водій може отримати штраф

Якщо водій сигналить просто так, а не для того, щоб запобігти ДТП, його можуть оштрафувати на 510 гривень. Це передбачено у ч. 2 ст. 122 КУпАП.

Поліція практично не штрафує водіїв на дорогах за неправильну подачу звукового сигналу. І практично довести, що водій посигналив просто так – дуже складно.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!