Головна Новини Українцям доведеться платити податок за купівлю авто: скільки грошей забере держава

Українцям доведеться платити податок за купівлю авто: скільки грошей забере держава

0
1277

На сьогоднішній день в Україні діє закон, згідно з яким власник транспортного засобу вартістю понад 375 мінімальних зарплат має сплатити податок. Однак таке становище може змінитися вже з наступного року.

Наразі у Верховній Раді України передбачено новий законопроект. Він уже пройшов перше читання, і цілком очевидно, що після другого читання буде його схвалено. Розробкою закону займався Кабінет Міністрів.

Так, згідно з нововведенням з 2022 року список машин, з яких потрібно буде платити податок, розширюється. Тобто, якщо вартість транспортного засобу перевищує 200 мінімальних зарплат (це близько 1,2 млн. грн), то з цього автомобіля вже необхідно сплачувати податок.

Якщо говорити більш детально, то за старим законом сплата податку була потрібна з транспортного засобу вартістю від 375 мінімальних з/п та віком до п’яти років. Зараз дана процедура буде потрібна щодо авто ціною від 200 мінімальних з/п і з таким же віком, що не перевищує п’ять років.

Щодо самої суми податку, то вона становитиме 25 тисяч гривень за кожен такий автомобіль. Однак, у разі прострочення сплати від 60 до 90 днів, то сума податку збільшуватиметься на 10% до суми штрафу. Якщо ж і в цей термін не вписатись, то розмір обов’язкової виплати збільшиться на 20%. Крім цього, транспортний засіб може бути взятий як заставне майно.

Заставним автомобілем можна буде користуватися, але, наприклад, продати або подарувати вже не вийде. Також такий автомобіль може бути вилучений і згодом проданий, на виручені кошти перекривається сума боргу власника, а залишок суми повертається до колишнього власника.

Повний список марок та моделей автомобілів, що оподатковуються, наводиться на сайті Мінекономіки України.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!

Дякуємо!

Тепер редактори знають.