Стало відомо, яка доля чекає євробляхи, які українці не встигнуть розмитнити

0
6158

Влада не продовжуватиме терміни пільгового розмитнення. Тому власникам сотень тисяч автівок загрожують штрафи та конфіскації. Експерт назвав ймовірну дату початку “репресій”.

В Україні 10 листопада 2021 року закінчується 180-денний період пільгового розмитнення. Однак ще 90 днів (до 9 лютого 2022 року) на таку процедуру буде у військових, які протягом останніх шести місяців перебували у зоні ООС.

Ймовірно, після лютого в Україні почнуться “штрафи і репресії” щодо євроблях, що залишилися. Про повідомив юрист організації “Авто Євро Сила” Іван Казачук.

За його словами, терміни пільгового розмитнення в Україні продовжувати не будуть.

“Це принципова позиція влади про те, що попередня влада вже ухвалювала такий закон. Потім, у травні 2021-го, набув чинності інший закон. Можна було встигнути. Позиція влади зводиться до цього – жодного слова про продовження” , – сказав юрист.

При цьому в парламенті іноді реєструють законопроекти про розмитнення, які спрощують процедури. Але у них не передбачено продовження термінів. Тим більше, що документи не встигнуть прийняти до 10 листопада.

Враховуючи те, що до цього часу розмитнитися встигнуть максимум 65 тис. авто, що становить близько 12% від загальної кількості євроблях в Україні, існує два сценарії:
  • “м’яка” позиція влади – коли штрафи та конфіскації розпочнуться після лютого 2022-го;
  • “жорстка” позиція (у разі, якщо до військових висуватимуть посилені вимоги, і більшість з них не зможуть розмитнити свої авто) – штрафуватимуть уже у листопаді 2021-го.

Водночас, Казачук упевнений, що до лютого ще з’являтимуться спекуляції на тему євроблях учасників АТО.

“Я не здивуюся, якщо всі хлопці, які були в ООС, розмитнять по одному авто”, – додав експерт.

Нагадаємо, що станом на 25 жовтня розмитнитись за спрощеною процедурою встигли майже 60 тис. автомобілів. У той же час, за підрахунками експертів, у травні 2021 року в країні було близько 550 тисяч автівок на єврономерах.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!