Новини

Автопрому загрожує новий дефіцит: що на цей раз

Share

Виробництво автомобілів у всьому світі вже страждає від нестачі напівпровідників, а дефіцит магнію з’являється через скорочення виробництва в Китаї. Однак виявляється, що галузь також зіткнулася з новою серйозною проблемою – високі ціни на газ можуть викликати проблеми з постачанням очищувача вихлопних газів Adblue.

Це така добавка в нейтралізатор дизельних вихлопів, яка робить їх задовольняють вимогам Євро-5 і 6. Розчин сечовини Adblue використовується в дизельних легкових і вантажних автомобілях з так званим каталітичним нейтралізатором SCR.

AdBlue заливається в окремий бак, звідки «розумна» система впорскує його (приблизно 2 літри на 1000 км) в вихлопну систему для утилізації оксиду азоту. Якщо бак з рідиною порожній, автовласник повинен долити. В іншому випадку автомобіль не заведеться або двигун перейде в аварійний режим.

Розчин зроблений з сечовини, яка витягується з аміаку, а він, у свою чергу, виробляється з природного газу, ціни на який різко зросли. Деякі хімічні підприємства вже припинили виробництво аміаку, який є сировиною для AdBlue. В кінці вересня гігант BASF зробив це на своїх заводах в Людвігсхафене (Німеччина) і Антверпені (Белл), а в середині жовтня найбільший хімічний завод Італії пішов тимчасово зупинився, оголосивши про підвищення цін на добавку.

У будь-якому випадку причина та ж – високі ціни на природний газ роблять виробництво сировини, необхідного для AdBlue, нерентабельним. Виробники, в свою чергу, рідко можуть підвищувати ціни, оскільки у них є діючі контракти на довгі роки, пише видання Automotive Industry. Відзначається, що недолік добавки будуть відчувати власники багатьох нових дизельних автомобілів, що відповідають стандарту Євро-5 і Євро-6.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Розкрито Toyota з найнижчою оцінкою надійності у 2024 році

Автомобілі Toyota вважаються одними з найнадійніших на світовому ринку. Їх купують величезними тиражами та стабільно…

03.05.2024

Новий Hyundai Palisade зняли зовні та всередині

Нове покоління флагманського кросовера Hyundai Palisade має побачити світ на початку 2025 року. А поки…

03.05.2024

Ferrari готує новий суперкар з мотором V12

Ferrari готує прем'єру суперкара із 12-циліндровим двигуном. У короткому відео, опублікованому в офіційному YouTube-каналі італійської…

02.05.2024

В Україні створили нову машину для бездоріжжя

Завод спецтехніки «Техкомплект» продовжує постачання таких затребуваних на вітчизняному ринку сьогодні аварійно-ремонтних майстерень. Днями було…

02.05.2024

Tesla припинила розвиток Supercharger та звільнила керівників проекту

Tesla залишили кілька керівників мережі швидкої зарядки Supercharger. Внаслідок реструктуризації корпорацію залишила голова підрозділу Ребекка…

02.05.2024

800-сильний McLaren Senna розбили об стіну під час поліцейського розвороту (відео)

Американець розбив об стіну McLaren Senna вартістю 1,3 мільйона доларів. Інцидент стався на бульварі Вентура…

02.05.2024