Який штраф може отримати водій за непристебнутого ременем безпеки пасажира

0
1948

Більшість водіїв не звертає увагу на те, чи пристебнуті ременями безпеки пасажири їх автомобіля. Однак не кожен водій знає, що він несе персональну відповідальність не лише за те, що сам не користується ременем безпеки, а й за те, що перевозить непристебнутих пасажирів.

Про це пише “Дорожній адвокат”.

Як зазначають експерти, правила дорожнього руху зобов’язують пасажира під час пересування на транспортному засобі, користуватися ременями безпеки, де їх установка передбачена конструкцією (п.п.52.б).

Водночас, правила зобов’язують і водія особисто використовувати ремені безпеки, а також не перевозити пасажирів, не пристебнутих ременями (п.п.2.3.в).

Таким чином, водій зобов’язаний сам користуватися пасками безпеки, а також слідкувати, чи пристебнуті пасажири, яких він перевозить.

Якщо ж пасажир транспортного засобу відмовляється пристібатися ременем безпеки, водій не має права починати рух.

Відповідальність:

  • за порушення правил користування ременями безпеки передбачено штраф у розмірі 510 грн (ч.5 ст121 КУпАП);
  • штраф може отримати як водій, який перевозив непристебнутого пасажира, так і сам пасажир, який їхав у автомобілі без використання пасків безпеки;
  • якщо ж факти перевезення пасажирів, не пристебнутих ременями безпеки, буде виявлено поліцією при оформленні дорожньо-транспортної пригоди з відповідними наслідками, то водій може отримати судимість на підставі 286 Кримінального кодексу. Тому перед початком руху водій повинен переконатись, чи всі пасажири автомобіля пристебнуті, і лише після цього здійснювати рух.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!