Чи можна заливати 92 бензин замість 95?

0
1102

Багатьох автолюбителів, особливо новачків, цікавить чи можна заливати в бак А-92 замість запропонованого виробником А-95. А якщо і можна, то як це відіб’ється на роботі двигуна і самого автомобіля, яких очікувати наслідків і недоліків. Про всі цікавлять питаннях щодо цієї теми розповість даний матеріал, передає UaMotors .

Найважливіші питання

На етапі виробництва автомобіля розробники створюють двигун під бензин з конкретною детонаційної стійкістю, на яку вказує октанове число пального. На сьогоднішній день в Європі найпоширенішим паливом є А-95, саме на октанове число цього бензину орієнтуються виробники машин. Однак в Україні і країнах ближнього зарубіжжя найпопулярнішим бензином поки залишається А-92. Виходячи з цього розробники намагаються адаптувати мотори авто для ринку для їзди на А-92. Незважаючи на подібну адаптацію, все-таки варто вивчити основні питання, плюси і мінуси наливу 92 бензину замість 95.

Орієнтація на мануал

Переважна більшість виробників сьогодні вказує в мануалі, що авто необхідно заправляти А 95 або А 98 (А 100). Однак окремі заводи більш поблажливо ставляться до цього питання, вказуючи, що можна лити і 92 бензин. Зокрема, це стосується деяких вітчизняних марок. Але при цьому в мануалі вказано, що при їзді на пальному з більш низьким октановим числом буде помітно знижена динаміка і збільшений витрата палива.

Інші виробники чітко вказують, що основна “їжа” для автомобіля – А-95, але в спеку краще заливати бензин з більш високим октановим числом. А ось в крайньому випадку, коли “обсох” можна поїздити і на 92. Мабуть, така інструкція – оптимальний варіант.

Вплив на швидкість

Серед водіїв-новачків існує думка, що якщо в бак залити бензин з більш високим октановим числом, то “залізний кінь” стане спритніший і їздити буде краще. Однак швидкість автомобіля залежить не від ОЧ, а від особливостей складання двигуна. Якщо у палива вище детонаційна стійкість, це зовсім не означає, що під капотом додасться кінських сил. Варто розуміти: якщо в запорожець залити А-95 або А-100, він не стане від цього Мерседесом.

До питання про економію

Їзда на А-95 стане економічним варіантом тільки в тому випадку, якщо мотор “заточений” під цей вид палива. Також можна трохи заощадити, якщо їздити виключно по трасі, минаючи міські пробки. Витрата 95 бензину трохи нижче за рахунок меншого відсотка домішок в складі, які впливають на кількість сажі нальоту. Однак особливої ​​економії не вийде, якщо замість 95 залити 92 бензин – на високооктановому паливі можна проїхати буквально на 10-15 км більше. Хоча для багатьох це вже вважається істотним плюсом.

Є й інша сторона питання: різниця в ціні. Як правило, на заправках вартість А-95 вище на декілька гривень, ніж вартість А-92. Виходить, що за повний бак 92 бензину власник авто віддасть в середньому на 100-200 грн більше. Різниця дуже суттєва, але помітна вона стає тільки при великих наливах.

Гарантійний термін

Незважаючи на те, що різниця в детонаційної стійкості двох бензинів невисока, є один істотний мінус використання 92 бензину замість 95. Якщо машина почне “вередувати” під час гарантійного терміну, в сервісі насамперед візьмуть проби палива з бака. Фахівці відразу з’ясують, що заправка була проведена А-92, а в мануалі прописано заправлятися виключно А-95. В цьому випадку власника чекає неприємний сюрприз: ремонт доведеться оплачувати зі своєї кишені.

Теоретично, в бак цілком можна заливати бензин з меншою детонаційної стійкістю, якщо для цього є причини. Машина трохи втратить в динаміці, але на якості їзди це відіб’ється не сильно. Однак перш, ніж змінити вид палива, варто подумати про можливі недоліки та наслідки.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!