В Україну масово везуть старі іномарки: власників авто попередили про новий податок

0
912

Серед українців масово зростає попит на іноземні старі авто. Однак незабаром власників таких машин може очікувати необхідність платити за утилізацію авто.

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Зараз тільки 5% автовласників віддають машини на утилізацію. У майбутньому ж хочуть зробити її обов’язковою. За утилізацію доведеться викласти 100-200 євро. Витрати можуть бути менше, якщо частина деталей авто ще можуть бути використані – в такому випадку власник отримає компенсацію.

Майже всі автомобілі в Україні – іноземного виробництва, при чому середній вік авто – 22,7 року.

У поточному році українські водії стали в півтора рази частіше купувати закордонні потримані авто. Всього з початку року в Україну ввезли 355,6 тис. Старих автомобілів. Крім того, згідно зі статистичними даними, потримані авто купують в 4,7 рази частіше, ніж нові.

Така ситуація непокоїть екологів, адже автомобілі з пробігом служать недовго і коли вони приходять в непридатність, власники просто кидають їх на звалищах або у дворах будинків.

Це сильно шкодить навколишньому середовищу – грунт забруднюється важкими металами, відпрацьованими маслами, іржею. І що старше авто, то більше шкоди воно приносить.

Екологи сподіваються, що новий податок відвадить українців від покупки “автохламу”. Адже поки такі машини ще на ходу, вони забруднюють повітря сильніше, ніж нові автомобілі. З огляду на рівень життя українців, це навряд чи спрацює.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!