Обов’язковий техогляд повертається: що потрібно знати водіям

0
1084

В Україні повертають обов’язковий технічний огляд автомобілів. Коли це станеться – це лише питання найближчого часу. Тому, про справність автомобіля треба подбати вже сьогодні.

Щоб прояснити ситуацію навколо повернення техогляду, хотілося б дати відповіді на головні питання.

Коли повернеться обов’язковий техогляд?

Точної дати немає. Повернути обов’язковий технічний огляд повинні не пізніше вересня 2022 року.

Чому вирішили повернути техогляд?

За великим рахунком, повернення обов’язкового техогляду не залежить від України. Влада країни взяли на себе зобов’язання контролювати технічний стан транспорту, коли підписали Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Згідно з документом, для особистих легкових автомобілів положення директиви повинні бути впроваджені протягом п’яти років після набуття чинності угоди з ЄС, яка була підписана 1 вересня 2017 року. Це означає, що Україна повинна ввести обов’язковий техогляд для особистого транспорту до 1 вересня 2022 року.

Хто його повинен проходити?

Обов’язковий технічний огляд зобов’язані будуть проходити власники легкових і вантажних автомобілів, а також власники причепів. Про мотоциклах, скутерах та електротранспорті в угоді інформації немає.

Хто буде проводити техогляд?

Швидше за все, буде введений європейський досвід, де обов’язковий технічний огляд проводять приватні СТО, які мають відповідне обладнання і сертифікат. Майже немає сумнівів в тому, що всі процедури технічного огляду будуть зніматися на відео, щоб виключити корупційні схеми.

Як часто потрібно буде проходити техогляд?

Передбачається, що технічний огляд треба буде проходити через чотири роки після першої реєстрації нового автомобіля, а потім кожні два роки.

Які автомобілі можуть не пройти технічний огляд?

До категорії автомобілів, які не пройдуть технічний огляд, перш за все, відносяться автомобілі іноземною реєстрації, або, так звані «євробляхи».

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!