Що робити, якщо поліцейський просить хабар?

0
68

Раніше ми розповідали про те, в яких випадках поліція не має права зупиняти і штрафувати водія. Однак практика показує, що важливо не тільки знати ПДР, а й вміти правильно поводитися в ситуації з хабарництвом. Пропозиції «розв’язати проблему мирно тут і зараз» замість виписування штрафу є злочином, а йдучи на поводі, жертва також переступає межу закону і сприяє корупції.

Водій найчастіше стикається зі слідами корупції на дорозі, якщо його зупиняють працівники поліції за порушення правил дорожнього руху. Службовець натякає на можливість «зам’яти» інцидент декількома сотнями купюр. За це він забуває про помилки і не складає протокол. Багато водіїв з-за незнання або бажання швидше позбутися поліції з легкістю з’їдають прийом і дають гроші.

Інструкція для водіїв

Якщо вас зупинила поліція, і людина в формі натякає на хабар, поводьтеся так:

  1. Попросіть показати посвідчення, щоб запам’ятати ПІБ співробітника і переконатися, що ця особа має повноваження зупиняти ваш автомобіль. Поліцейський зобов’язаний їх назвати, згідно з пунктом 3 статті 18 Закону України «Про Національну поліцію».

«Звертаючись до особи, або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук»

  1. Поцікавтеся причиною зупинки транспортного засобу. Всі можливі підстави для зупинки ТЗ описані в статті 35 того ж закону (ч.1).
  2. Наполягайте на складанні протоколу. У ньому ви зможете письмово описати претензії з оформлення події.

При необхідності водій може включити диктофон або камеру, щоб зафіксувати факт вимагання хабаря. У вас вже будуть реальні докази злочину. При цьому немає закону, який би забороняв вам проводити фото або відеозйомку після того, як зупинили авто. Повідомити Національну поліцію про корупцію можна 3 способами:

  • За телефоном гарячої лінії — 0 800 500 202;
  • На електронній пошті відділу запобігання корупції — vzk.dpp@patrol.police.gov.ua.
  • Направити лист за адресою: вул. Федора Ернста, 3, м Київ, 03048.

Заяви розглядаються в термін до 30 днів. Після ж співробітника поліції чекає покарання, якщо буде доведена вина. Детальніше тут.

Українці також можуть звернутися з повідомленням в СБУ і НАБУ.

Є ще варіант, коли ви призначаєте місце і час для передачі хабаря. Потім повідомляєте правоохоронним органам про те, що трапилося, і вони на місці викривають несумлінного колегу.

Вважається, що метушливі водії, які готові беззастережно каятися в скоєних гріхах, частіше стають жертвами корумпованих працівників поліції. Від першого враження про людину за кермом залежить подальший сценарій. Тому рекомендуємо бути впевненим водієм, знати свої права і не вестися на провокації, а говорити «ні» на пропозицію про хабарі.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!