Коли штрафи, зафіксовані пристроями TruCAM, законні, а коли ні?

0
429

TruCAM – це лазерний пристрій, автоматичного вимірювання швидкості ТЗ. Він дозволяє виявити порушення швидкісного режиму та ідентифікувати транспортний засіб, номерний знак та особу водія.

При використанні TruCAM є кілька нюансів, які варто знати водієві, щоб не допустити незаконного штрафу. Прилад повинен бути закріплений на нерухомому об’єкті. Поліцейський не може тримати його в руках, так як навіть незначне тремтіння рук може викликати похибку вимірювання швидкості.

TruCAM повинен пройти експертизу відповідно до пункту 9 Постанови «Про затвердження Правил забезпечення захисту інформації в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах», кожен пристрій має пройти обов’язкову державну експертизу в сфері криптографічного захисту інформації. В експертному висновку повинен бути вказаний конкретний номер TruCAM, який пройшов цю експертизу. Якщо порушення швидкості зафіксували на TruCAM, вимагайте у поліцейського надати експертний висновок – в ньому має бути вказаний номер даного пристрою. Якщо номера немає, фіксація незаконна і штраф можна оскаржити. На пристрої TruCAM повинна бути пломба, а з пошкодженою пломбою пристрій не може використовуватися, тому штраф буде незаконний.

На дорогах з TruCAM повинні бути попереджувальні знаки Поліцейські не можуть фіксувати порушення водіїв, «з-за кущів». У статті 40 Закону України «Про Національну поліції» зазначено, що інформація про техніки фіксації правопорушень повинна бути розміщена на видному місці. Тобто на дорозі повинен бути відповідний попереджувальний знак «5.70».

Дорожній знак 5.70 – Фото-, відеофіксації порушень Правил дорожнього руху. Якщо знака фіксації порушень ПДР не було, то водія не можуть оштрафувати за перевищення швидкості.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!