Гряде подорожчання бензину – Кабмін підвищив граничні ціни

Гранична вартість дизельного пального на АЗС України трохи знизилася, а от прайс у бензину став помітно дорожчим

0
29

Кабінет міністрів України вкотре підвищив граничну ціну на бензин, для дизельного пального показник трохи знизився. За розрахунками “Нафтогазу” і Мінекономіки, тепер з урахуванням дозволеної націнки:

  • вартість літра бензину не повинна перевищувати 31,86 грн (+22 коп. до попередньої ціни)
  • вартість дизельного пального – 29,24 грн (-1 коп.).

Нові граничні ціни діятимуть 10 днів. Розрахунки велися, виходячи з середньої вартості 1 літра бензину 26,86 грн/л, 1 літра дизелю – 22,24 грн/л, повідомило Міністерство розвитку економіки.

Зазвичай заправки тримають ціни в районі граничних. Відповідно, вартість бензину на АЗС може помітно підвищитися вже найближчими днями.

Що за граничні ціни

Максимальну вартість бензину на АЗС ввели в травні 2021 року на час дії карантину – щоб перешкодити занадто швидкому зростанню цін на пальне. Гранична ціна для заправок включає в себе середню вартість пального, яку розраховує Кабмін, плюс націнку.

Розмір націнки теж обмежений:

  • не вище 7 грн за літр дизелю;
  • не вище 5 грн за літр бензину.

А середня вартість пального розраховується за формулою, аналогічною “Роттердам +” для вугілля, що діяла з 2016 по 2019 рік. Обидві ці формули засновані на котируваннях в порту Роттердам плюс витратах на доставку до споживача в Україні.

Обмеження переглядають кожні 10 днів – звичайно з 3, 13 і 23 дня місяця. Ліміти не поширюються на преміальні види пального.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!