Євробляхери знімають авто з обліку: в Польщі – величезні черги

0
738

З 15 червня в Україні введено період пільгової розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації, він триватиме лише 180 днів. Зараз дана послуга переживає свій пік, сообщает UBR .

У той час як більшість водіїв зуміли оперативно підготуватися до процедури морально і матеріально, без проблем не обійшлося: в польських і литовських реєстраційних центрах сформувалися величезні черги, розповіли учасники ринку.

За правилами Митного кодексу України, для початку процедури розмитнення польської або литовської евробляхі її потрібно в першу чергу зняти з обліку. На даний момент ні Польща, ні Литва не встигають обробляти всі пропозиції, що надійшли від українців запити. Тому в деяких випадках озвучені терміни зняття з обліку доходять до 2 місяців.

“З огляду на те, що багато людей планують приступати до розмитнення тільки у вересні-жовтні, є велика ймовірність того, що вони банально не встигнуть навіть зняти автомобіль з обліку” , – розповів UBR. ua юрист ГО “Авто Євро Сила” Іван Казачук.

За його словами, щоб не стояти в чергах, водії починають шукати різні обхідні варіанти і часто наштовхуються на шахраїв. Серед них можуть бути так звані “чорні” брокери, які обіцяють зняти машину з обліку за три дні і за суму в два рази нижче ринкової – 50-100 євро.

У підсумку цей брокер, можливо, і розмитнить автомобіль через якогось “сірого” митника. Але у Управління по боротьбі з контрабандою при митній службі є три роки, щоб проводити пост-аудит таких оформлень. Вони направляють запит до Польщі або Литви за реєстраційним статусу автомобіля і перевіряють, чи був він на обліку під час митного оформлення.

“І якщо вони виявляють помилки, то складається протокол про порушення митних правил і подачі недостовірних відомостей згідно зі ст. 483 Митного кодексу України. У свою чергу це спричинить за собою штраф в розмірі вартості автомобіля і його подальшу конфіскацію” , – говорить Казачук.

В “Авто Євро Силі” запевняють, що будуть продовжувати вести переговори з польською і литовською сторонами для спільного вирішення проблеми черг українських евроблях. На даний момент їх прогнози сприятливі і цілком ймовірно, що крім електронних черг незабаром європейцями будуть озвучені додаткові опції.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!