Новини

В Україні зростуть ціни на бензин: коли і на скільки

Share

В Україні коливаються ціни на бензин, дизпаливо та газ. “Коментарі” з’ясували, чи є ризик підвищення цін на АЗС України і дефіциту палива у травні.

Як розповів виданню економічний експерт Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов, з початку року ціни на бензин в середньому зросли на 3-3,5 грн/л. Так, А-92, який на початку року торгувався по 24,4 грн/л, нині продається по 27,7 грн/л. Основні чинники зростання цін із початку року, за словами експерта, це подорожчання цін на нафту (WTI + 40,3% c початку року) і відновлення ділової активності в світі та Україні.

“Однак у квітні та травні ціни на бензин знову виростуть через фактичний дефіцит палива. Трейдер нафтопродуктів Proton Energy зупинив поставки дизпалива і газу в Україну з 1 квітня. Своє рішення швейцарський трейдер пояснює діями української влади щодо АЗС Glusco Медведчука, який за непідтвердженими даними перебуває у партнерстві із засновником Proton Energy”, — пояснив Пантюхов.

За його словами, частка ринку трейдера у 2020 році склала близько 22% від усього ринку дизпалива і газу.

Експерт зазначає, що різкий вихід компанії з ринку створить короткостроковий стрибок цін на нафтопродукти. Для заміщення поставок компанії доведеться ввозити додаткові партії нафтопродуктів за новими логістичними шляхами. Через це собівартість, прогнозує Пантюхов, зросте мінімум на 0,7-1 грн/л.

Як розповів експерт, подальший розвиток цін залежить від швидкості операцій трейдерів, які залишилися. Існує ризик спекуляцій на паливі, що подорожчало, з метою перетримання партій і подальшого скидання товару на ринок за зростаючими цінами.

“Ймовірно, що Proton Energy не захоче повністю залишати ринок і продовжить постачати паливо через посередників, що все одно призведе до підвищення цін, — говорить Пантюхов. — Однак хвилюватися не варто. Подальшого підвищення цін на нафту в найближчому майбутньому не передбачається. Дефіцитний стрибок цін на бензин буде короткостроковим. Трейдери швидко підготують заміну, адже для них це — додатковий прибуток”.

І все ж, додає експерт, варто приготуватися, що у квітні і першій половині травня можна буде побачити підвищення цін на 1-2 грн/л до 29-30 грн/л (A-92). Тому, за його прогнозами, ціни на таксі, яке через жорсткість карантинних заходів залишається в низці міст для деяких єдиним способом дістатися на роботу, також зростуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Електромобілі проти машин з ДВЗ: названі найнадійніші машини

Експерти опублікували статистику поломок ADAC за 2024 рік, що підтверджує, що електромобілі залишаються надійнішими за автомобілі…

05.05.2024

Моделі Polestar отримають супершвидку зарядку за 10 хвилин

Шведські електромобілі Polestar отримають супершвидку 10-хвилинну зарядку. Шведський виробник електромобілів Polestar спільно з компанією StoreDot,…

05.05.2024

Названо автомобілі які вимагають найнижчих витрат на обслуговування та ремонт у довгостроковість

З моменту появи компанії Tesla у 2003 році керівництво цієї марки в особі Ілона Маска…

05.05.2024

Водіям підказали, як заощадити на рідині, що омиває, влітку і не зіпсувати автомобіль

З настанням теплої пори року автовласники часто заливають у бачок склоомивача замість спеціальної миючої рідини…

05.05.2024

Mercedes-Benz EQXX проїхав 1010 кілометрів на одній зарядці (відео)

Mercedes-Benz EQXX проїхав із Ер-Ріяду до Дубая на одній зарядці батареї. Mercedes-Benz прозвітував про третій…

05.05.2024

Lamborghini Revuelto отримає тюнінговий обвіс за ціною суперкара Huracan (фото)

Супергібрид Lamborghini Revuelto отримає обважування від DMC за ціною суперкара Huracan. Навесні 2023 року компанія…

05.05.2024