В Україні власникам старих авто готують неприємності: кому і за що доведеться платити

0
239

В Україні планують ввести дорожній збір з власників авто, машини яких перевищують рівень вихлопу.

Про це повідомляє ресурс UBR.

Колишній заступник міністра інфраструктури і діючий заступник міністра фінансів Олександр Кава розповів, що Кабмін розглядає дану ініціативу, але поки її не схвалили в уряді.

Дорожній збір

Поки невідома його сума, яка буде встановлена для власників авто. А автоюрист Володимир Караваєв вважає, що такі збори не є справедливими. За його словами, податок не буде враховувати платоспроможність населення. Тим більше, що середній вік машин в Україні становить близько 20 років. З цього виходить, що багатші українці, які можуть дозволити собі купити новий автомобіль, будуть платити менше, ніж ті, які цього не можуть.

“Всі раціональні зерна, які у нас з’являються, йдуть до нас з Європи. В Європі дійсно, чим у вас вищий за вихлопом автомобіль, тим більше ви платите податків. Рано чи пізно європейцеві тримати машину буде невигідно. І потім вона перетворюється в те, що у нас називають “євробляхами”, – говорить Караваєв.

Що буде, якщо приймуть цю постанову

Збори можуть прив’язати до вартості палива, або за наявність у українців авто на дизелі або бензині.

“Якщо збір додасться до вартості акцизу, це буде означати подальше підвищення цін на паливо. І споживачі будуть не в захваті. Вартість нафтопродуктів і так зростає. Зараз ми маємо більше $60 за барель марки Brent. Правда, поки не зрозумілий ні розмір зборів, ні те, на що вони підуть”, – сказав експерт по паливному ринку Дмитро Марунич.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!