В Україні Уряд проголосував за закон про розмитнення “євроблях” по-новому

0
5574

Тисяча євро за ввезену автівку. В Україні розмитнюватимуть “євробляхи” – по-новому. Уряд проголосував за відповідний закон, щоправда у першому читанні.

За планом, власники закордонних машин зможуть задешево стати на українські номери. Та чи все так просто? І чому закон називають разовою акцією?

За останній рік ситуація із ввезеними машинами вийшла з-під контролю, — кажуть у Кабміні. Водії масово не розмитнювали автівки і не платити гроші до держбюджету. Тож Уряд виставив штраф за це — по 170 тисяч гривень. У країні почалися автомітинги. Люди просили зменшити акциз на машини із закордону. І лише минулого тижня владці та водії нібито знайшли компроміс. У новому законі.

Його в народі вже назвали “машина за 1000 євро”. Депутати запропонували водіям, які роками не розмитнювали автівки, все ж сплатити мінімальний штраф — 8 500 гривень. І далі за пів року — стати на українські номери.

«Я вважаю, це розумний компроміс: люди заплатять і штраф, а якщо не хочуть, то після сплати штрафу перевозять машину назад за кордон, а якщо хочуть, сплачують не більше 1000 євро, і в бюджет потрапляють кошти», — говорить народна депутатка Євгенія Кравчук.

Тож розмитення обійдеться лише в 1000 євро, — кажуть у Раді. Усе залежить від віку машини й типу та об’єму двигуна.

Та от проєкт стосується лише тих машин, які завезли в Україну до 1 січня 2021 року. Тому деякі депутати виступали проти. Мовляв, закон не регулює дії всіх євробляхерів.

«Проблема не вирішується комплексно. Має вибіркових характер. Лише для тих, хто ввіз авто до 31.12.20 року. Ми отримуємо дуже небезпечний прецедент спотворення порядку нарахування податків», — каже народний депутат Андрій Богданець.

Закон ухвалили — поки що у першому читанні. Попереду — повторний розгляд Верховною Радою і підпис президента.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!