В Україні змінилися ставки на першу реєстрацію машин

0
797

З нового року в Україні, в зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму, змінилися ставки на першу реєстрацію машини.

Сума збору буде залежати від вартості придбаного авто. Наскільки значні зміни і з яких сум доведеться платити податок тепер.

У Дніпропетровському регіональному сервісному центрі МВС пояснили, що зростання ставки обумовлений підвищенням прожиткового мінімуму. Щоб дізнатися, який відсоток податку вам доведеться заплатити за першу реєстрацію автомобіля, вартість машини потрібно розділити на розмір прожиткового мінімуму. У цьому році він зріс на 81 гривню і становить 2 270 грн.

«Якщо вартість автомобіля не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму (374 550 грн), то сума податку буде 3% відсотка. Якщо ціна більше 165, але менше 290 мінімумів (374 550 – 658 300 грн) – сплачується 4%. Якщо перевищує 290 прожиткових мінімумів (658 300 грн), то оплатити потрібно 5% », – розповіла головна спеціалістка по зв’язках з громадськістю регіонального сервісного центру МВС Ірина Снітько.

Вартість новенького «Міцубісі», яке придбав Денис перевищує 659 000 гривен, більше 290 прожиткових мінімумів Тому за реєстрацію доведеться заплатити 5% від ціни автомобіля. У сервісному центрі кажуть, податком обкладається весь транспорт, а не тільки той, який купують з нуля в салоні.

«Від мене вимагається надати пакет документів з автосалону, свій паспорт, ІПН і оплатити квитанції за реєстрацію в пенсійний фонд. Тобто купую я в доларах, в сервісному центрі цю суму переводять в гривню. Від того, що курс валют скаче мінятиметься і ціна вартості в договорі », – поділився власник новенького авто Денис Валовій. 

За словами адміністратора Дніпропетровського регіонального сервісного центру МВС Дмитра Трегуба, якщо транспортний засіб привезено з США або Євросоюзу, йому після митного контролю треба пройти сертифікацію, і власнику також доведеться платити пенсійний збір від суми, зазначеної у вантажній декларації – від 3% до 5%.

У 2021 році в Дніпропетровській області вперше зареєстрували вже понад 600 автомобілів. Поки це можна зробити тільки в сервісному центрі. Але вже найближчим часом послуга стане доступна автовласникам і в онлайн-форматі.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!