Нові електрокари можна буде зарядити за 10 хвилин

0
242
Нові електрокари можна буде зарядити за 10 хвилин

Вчені скоротили час зарядки літій-іонних батарей до 10 хвилин за допомогою ультразвуку.

Дослідники Каліфорнійського університету в Сан-Дієго створили ультразвуковий змішувач електроліту, завдяки якому вдалося збільшити ресурс літій-іонної батареї до 2000 циклів заряду і скоротити час зарядки до 10 хвилин, передають elektrovesti.net.

Пристрій генерує вібрації дуже високої частоти – від 100 млн до 10 млрд герц. Для цього використовували стандартний компонент, який в смартфонах застосовується для фільтрації бездротового радіосигналу стільникових мереж.

Акумулятори на основі літію схильні до формування дендритів. Це мікроскопічні відростки, які збільшуються з кожним циклом заряду. Ці дендрити виростають до розмірів, коли стикаються з протилежним шаром акумулятора, приводячи до короткого замикання, виходу батареї з ладу і займання. Це одна з причин, по якій батареї на основі чистого металевого літію, що мають найбільшу ємність серед літієвих батарей, не використовуються.

Високочастотна вібрація батареї перемішує електроліт всередині акумулятора і покращує відведення тепла і обмін електронами. Завдяки ультразвуку звичайні літієві батареї можна заряджати з 0 до 100% протягом 10 хвилин, тоді як зараз швидкісні зарядки дозволяють зарядити тільки на 80% за 20 хвилин, а решта 20% вимагають набагато більше часу.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!