Експерти розповіли про нову небезпеку дизельних авто. Що відомо?

1
1626

Дизельні агрегати авто викидають шкідливі частинки, які здатні викликати ракові захворювання, однак ці частинки настільки малі, що не фіксуються стандартними засобами діагностики.

До таких висновків прийшли дослідники авторитетної європейської організації Transport and Enviroment.

Мова йде про те, що сучасними методами в автомобільних вихлопах можна виявити тверді частинки розміром більше 23 нанометрів, а все, що менше, залишається «невидимим» i, на жаль, саме такі частинки – «розміром з вірус», як говориться в дослідженні, – можуть виявитися найбільш небезпечною формою забруднення. Через свої розміри вони здатні проникати глибоко в тіло людини і викликати, в тому числі, рак мозку.

За результатами дослідження вдалося встановити, що дизельні агрегати можуть викидати таких частинок в рази більше, ніж бензинові. Наприклад, Nissan Qashqai і Opel Astra, протестовані екологами, виробляли частинки розміром близько 10 нанометрів на 11-184% більше, ніж їх бензинові побратими.

Таке дослідження змушує сумніватися в твердженнях деяких автовиробників про те, що сучасні дизельні мотори є «чистими» і не несуть реальної загрози для навколишнього середовища і здоров’я людини.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!