Categories: Новини

Юристи зробили важливе оголошення водіям авто на єврономерах

Share

Поки чутки про відстрочку штрафів поширювалися, юристи помітили деякі особливості чинного законодавства. Виявилося, що митники все ж мають право штрафувати водіїв автомобілів на єврономерах з простроченими термінами перебування в країні, але лише на кордоні.

Як повідомляють юристи організації «Дорожній адвокат», деякі водії спробували вивезти свої автомобілі за кордон і отримали протоколи на митних пунктах. Виявилося, що штрафні санкції скасували щодо деякої категорії осіб.

Відстрочка діє «тільки за умови здійснення митного оформлення автомобілів для їх вільного обігу на митній території України, тобто при розмитненні (Закон від 12.09.2019 №73-IX)».

В інших випадках, якщо автомобіль не розмитнений, а вивозиться за межі митної території України, штрафи застосовуються за новими ставками. Зокрема, перевищення терміну тимчасового ввезення або транзиту більш ніж на тридцять діб, а так само втрата цих автомобілів, в даний час передбачає штраф 170 000 або конфіскацію авто (ч.6 ст.481 та ч.6 ст.470 Митного кодексу).

«Зараз при перетині кордону митниця масово виписує протоколи на «євробляхи», які ввозилися в режимі «транзит» і які громадяни вивозять «назад» за кордон. Протокол виписується на підставі ч.6 ст.470 Митного кодексу, автомобіль тимчасово вилучається.

Розгляд справи здійснюється судом. До розгляду справи судом автомобілі залишаються на спеціальних майданчиках митниці, призначених для зберігання конфіскованих товарів. У жовтні так звані майданчики митниць справдилися автомобілями, що ввозяться в режимі «Транзит», вилучених при спробі їх вивезення «назад» за кордон. Справи передані до суду», – пишуть адвокати.

Такий юридичний нюанс фактично позбавляє власників «транзитних євроблях» можливості безкоштовно вивезти ці автомобілі за межі України. Вони будуть змушені їх розмитнити. В іншому випадку або штраф 170 тис. або, конфіскація автомобіля.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Китайський автопром зайняв понад 30% світового авторинку

У березні 2024 року на китайські автомобілі припало 33% від загального обсягу світового продажу автомобілів,…

06.05.2024

Новий електричний Mercedes-Benz G-Class випробували на льоду

Mercedes-Benz обіцяє, що майбутній EQG, також відомий як електричний варіант G-Class, стане справжнім позашляховиком. Є…

05.05.2024

Електромобілі проти машин з ДВЗ: названі найнадійніші машини

Експерти опублікували статистику поломок ADAC за 2024 рік, що підтверджує, що електромобілі залишаються надійнішими за автомобілі…

05.05.2024

Моделі Polestar отримають супершвидку зарядку за 10 хвилин

Шведські електромобілі Polestar отримають супершвидку 10-хвилинну зарядку. Шведський виробник електромобілів Polestar спільно з компанією StoreDot,…

05.05.2024

Названо автомобілі які вимагають найнижчих витрат на обслуговування та ремонт у довгостроковість

З моменту появи компанії Tesla у 2003 році керівництво цієї марки в особі Ілона Маска…

05.05.2024

Водіям підказали, як заощадити на рідині, що омиває, влітку і не зіпсувати автомобіль

З настанням теплої пори року автовласники часто заливають у бачок склоомивача замість спеціальної миючої рідини…

05.05.2024