Що треба знати про нові правила отримання водійських прав

0
670

Отримати посвідчення водія в Україні може стати складніше. Запроваджені урядом нововведеня мають на меті посилити контроль над підготовкою водіїв. Що саме зміниться і як отримують права в Німеччині – в огляді DW.

Камери на іспитах з отримання водійських прав, нові терміни дії свідоцтв про закінчення автошколи та фіксація кожного заняття у спеціальному журналі – вже за півроку усе це має стати в Україні реальністю. Завдяки цим змінам, схваленим Кабінетом міністрів минулого тижня, в уряді сподіваються посилити контроль над видачею посвідчень водія.

Іспит на відео

Саме відеофіксація іспиту на водійські права обіцяє стати чи не найголовнішим нововведенням. Як зауважують у Головному сервісному центрі міністерства внутрішніх справ України, відеозйомку тесту з теорії вже проводять у нових сервісних центрах МВС. Проте відтепер дії учня та екзаменатора фіксуватимуться на відео і під час практичного іспиту. Для цього у кожному екзаменаційному авто мають встановити спеціальне обладнання.

Також за новими правилами випускники, які закінчили навчання з підготовки водіїв в училищах, не муситимуть проходити повторний курс в автошколі. До іспитів їх допускатимуть і так.

Водночас, згідно із нововведеннями, не можна буде складати теоретичний іспит в одному територіальному сервісному центрі МВС, а практичний – в іншому.

Контроль відвідуваності

Стосуватимуться нововведення не лише іспитів, але й навчання. Зокрема, викладачі та інструктори з водіння будуть зобов’язані вносити інформацію про час проведення теоретичних і практичних занять, а також авто, на якому вони проходили, до спеціального електронного журналу. Доступ до нього матиме не лише автошкола, але і територіальні органи надання сервісних послуг МВС. Це, на думку урядовців, має допомогти контролювати навчальний процес у кожній окремо взятій автошколі, а також навчання кожного конкретного слухача.

Зміниться і термін дії свідоцтва про закінчення автошколи – воно видаватиметься лише на два роки. Наразі документ чинний 10 років, і протягом цього часу водій міг прийти на іспит у сервісному центрі. Проте із набуттям чинності нових правил водіям-початківцям доведеться поквапитися.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!