Categories: Новини

Стало відомо, що буде з цінами на бензин і дизель навесні

Share

До кінця лютого заправники зможуть утримати ціни, але потім зростання неминуче, пише UBR.ua.

Тривалий період цінової стабільності на паливному ринку добігає кінця – незабаром заправники почнуть переписувати цінники і зовсім не в меншу сторону. Справа в тому, що в останні дні вартість палива на зовнішніх ринках різко зросла. І в найближчі тижні перші партії подорожчав пального виявляться на українських АЗС.

Як розповів експерт паливного ринку Леонід Косянчук, починаючи з 28 січня до сьогоднішнього дня вартість бензинів зросла на $ 77/тонна, а на дизель – на $ 62/тонна. Однак до сих пір це не позначилося на роздрібних цінах. Це пояснюється, по-перше, запасом нафтопродуктів в торгових мережах і плавним підвищенням зовнішніх цін. По-друге, оператори роздрібного ринку, маючи на сьогоднішній день достатню маржу, намагаються не поспішати переписувати цінники. Адже це призведе до зниження обсягів продажів, які і так традиційно в цей період перебувають на мінімумі. Не останню роль в стримуванні цінників грає і позитивна динаміка на валютному ринку України, каже експерт.

«Курс гривні по відношенню до долара з кінця січня зміцнився з 27,8 грн/$ до 27,2 грн/$. Ціноутворення в роздробі в основному залежить від двох чинників: ціни на зовнішньому ринку і курсу НБУ. Можна припустити, що якщо на зовнішньому ринку і в НБУ не відбудеться яких-небудь шокуючих подій, то принаймні до кінця лютого більшість операторів ціни піднімати не будуть», – помітив нам Косянчук.

Проте, каже експерт, аналіз попередніх років показує, що немає ніяких причин очікувати зниження цін на зовнішніх ринках, тим більше в період відновлення активності споживачів.

«Швидше за все, вже в березні можливе підвищення роздрібних цін до 1 грн/л, але відбуватися це буде поступово. А підвищення цін на скраплений газ відбудеться з деяким запізненням по відношенню до бензину, якщо, знову-таки, не втрутиться якийсь форс-мажор. У будь-якому випадку, його ціна не буде перевищувати 55% від ціни бензину», – резюмував Косянчук.

Втім, поки ціна скрапленого автогазу особливо радує українських автомобілістів. Причому дешевшає це паливо не тільки в українському роздробі, а й на зовнішньому ринку. За вказаний період його вартість знизилася на $ 18/тонна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Оновлений Geely Atlas відкрився на шпигунських знімках

Оновлений Geely Atlas сфотографували без камуфляжу. Кросовер Atlas, відомий у Китаї як Boyue L, змінив…

03.05.2024

BMW прогнозує спад продажу дизельних автомобілів

У BMW вважають, що продажі дизельних автомобілів продовжуватимуть падати. Це пов'язано з тим, що правила…

03.05.2024

Українські поліцейські отримали новенькі кросовери Mazda (Фото)

Уряд Франції виявив підтримку українській поліції, передавши силовому відомству 13 нових автомобілів марки Mazda. Цей…

03.05.2024

Єврокомісія вимагає більше даних від китайських автовиробників

Європейська комісія попередила трьох китайських виробників електромобілів про те, що вони надали недостатньо інформації щодо…

03.05.2024

Як водіям у “Дії“ отримати копії документів

За допомогою функції «шеринг» ви можете надіслати в необхідні установи не тільки копії своїх документів,…

03.05.2024

З 4 травня учбові транспортні засоби позначатимуть по-новому

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Кабмін опублікував нові зміни до Правил дорожнього руху, які внесені постановою від…

03.05.2024