Categories: Новини

Депутати хочуть податок на старі авто

Share

За їхнім задумом, за автомобіль, якому більше 5 років, потрібно щорічно платити податок

Користуватися старим автомобілем може стати дорого. Якщо машині понад п’ять років, то її власникові щорічно доведеться платити до бюджету кругленьку суму (за задумом окремих нардепів). А платити доведеться багатьом — середній вік автомобілів в Україні 20 років. Наразі ідея з транспортним податком тільки на папері.

Платитимуть усі
Зараз транспортний податок збирають із елітних авто. Власники такої машини повинні щороку сплатити 25 тисяч гривень до держбюджету. Податком на перші п’ять років обкладають нові автомобілі, якщо вони дорожчі за 375 мінімальних зарплат, — це 1 мільйон 396 тисяч гривень.

Але деякі парламентарі хочуть, щоб податок платили всі. Буквально всі, в кого є транспорт — автобус легковик чи мотоцикл. І неважливо, скільки коштує транспортний засіб. Головне — його вік. Обкладатимуть машину, якій більше п’яти років від року її виробництва. Платіжки фіскальники надсилатимуть за місцем реєстрації власника авто.

Яким може бути податок
25 тисяч гривень нікуди не подінуться. Їх як платили (або повинні платити) власники елітних автомобілів, так і платитимуть. Податок на всі авто, яким понад п’ять років, рахуватимуть за спеціальною формулою:

ставка = ставка базова х К двигуна х К віку х К екологічний.

Розглянемо формулу.

Якщо автомобіль на бензині, то ставка базова — 200.

Якщо на дизелі, то 300.

Коефіцієнт двигуна — це об’єм двигуна, розділений на 1000 куб. см.

Коефіцієнт віку — вік автомобіля мінус п’ять.

Екологічний коефіцієнт залежить від відповідності автомобіля екологічним стандартам: Євро-2 і нижче — 4; Євро-3 — 3; Євро-4 — 2; Євро-5 — 1,5; Євро-6 і вище — 1.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Leave a Comment

View Comments

  • Я так розумію що всі ці закони копіюються з Європи. Що сказати законотворцям - спочатку європейский рівень життя, зарплата а потім і їхні закони.

  • Щоб вони повішалися усі бариги - депутати. Хіба це слуги народу? це слуги капіталу і владі! Вже обдерли тарифами народ, тепер податком на несчасні старенькі автомоблі добють несчасних.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

У МВС попередили водіїв про заміну документів, що робити

Понад 55 тисяч автомобілів вже знайшли своїх нових власників завдяки напрочуд простій та інноваційній послузі "Дії". Це…

27.04.2024

З’явилися перші фотографії нового Bugatti

Bugatti готується представити наступника Veyron та Chiron і, схоже, вже тестує прототипи на вулицях. Деталі…

27.04.2024

Volvo зіштовхнула у краш-тесті найменший і найбільший електрокари (відео)

Так компанія вирішила продемонструвати безпеку всього модельного ряду. Тест виконали на випробувальному полігоні марки. Для…

27.04.2024

Toyota відродить хетчбек Starlet (фото)

Toyota припинила випуск хетчбека Starlet ще в кінці 90-х, але в 2020-му році машину воскресили…

27.04.2024

Оновлення даних у ТЦК з 18 травня: чи зможуть забрати в ухилянтів квартиру та авто

Після набрання чинності новим законодавством про мобілізацію, неявка до ТЦК може стати приводом для арешту та подальшого…

27.04.2024

Названий найнадійніший двигун Toyota у 2024 році

Більшість моторів Toyota здатні похвалитися куленепробивною репутацією з точки зору надійності, з якою можуть конкурувати…

27.04.2024