Categories: Новини

Автоюрист вказав водіям на незаконну вимогу патрульних

Share

І знову про «злих поліцейських». Чи можуть такі посеред ночі відправляти водіїв в лікарню для перевірки наркотичного сп’яніння? Відразу відповім – ні! Про це написав у своєму блозі експерт з питань безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.

Приказ МВС и МОЗ 1452/735 гласит:

— У разі наявності підстав вважати, що водій транспортного засобу перебуває у стані наркотичного сп’яніння, поліцейський направляє цю особу до найближчого закладу охорони здоров’я.

СТОП, СТОП СТОП!

Стаття 266 КУпАП говорить про інше:

— Огляд водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.., проводиться з використанням спеціальних технічних засобів поліцейським у присутності двох свідків.

У разі НЕЗГОДИ водія на проведення огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів або в разі НЕЗГОДИ з його результатами огляд проводиться в закладах охорони здоров’я.

Огляд особи на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують її увагу та швидкість реакції, проведений з порушенням вимог цієї статті, вважається НЕДІЙСНИМ.

Різницю з Наказом МВС відчуваєте?

«На жаль, судді (на щастя, не всі) вважають, що право поліцейського направити на огляд абсолютне, і відмова тягне відповідальність незалежно від того, чи дотримано поліцейським процедура. Боюся, що проблему не вирішити без перевірки КС конституційності самої ст.130 в частині «відмови», а підстав для цього там є багато. До речі, і щодо «безальтернативності» адмінстягнення теж», – відповів на публікацію Караваєва правозахисник Вадим Володарський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Ferrari готує новий суперкар з мотором V12

Ferrari готує прем'єру суперкара із 12-циліндровим двигуном. У короткому відео, опублікованому в офіційному YouTube-каналі італійської…

02.05.2024

В Україні створили нову машину для бездоріжжя

Завод спецтехніки «Техкомплект» продовжує постачання таких затребуваних на вітчизняному ринку сьогодні аварійно-ремонтних майстерень. Днями було…

02.05.2024

Tesla припинила розвиток Supercharger та звільнила керівників проекту

Tesla залишили кілька керівників мережі швидкої зарядки Supercharger. Внаслідок реструктуризації корпорацію залишила голова підрозділу Ребекка…

02.05.2024

800-сильний McLaren Senna розбили об стіну під час поліцейського розвороту (відео)

Американець розбив об стіну McLaren Senna вартістю 1,3 мільйона доларів. Інцидент стався на бульварі Вентура…

02.05.2024

Відбувся дебют нових базових версій Mercedes-Benz EQA та EQB

У відповідь на зростання попиту на електромобілі Mercedes-Benz оголосив про значне зниження стартової ціни на…

02.05.2024

Tesla Model Y залишається найпопулярнішою моделлю американської марки

Tesla Cybertruck став одним із найбільш значних запусків в автомобільній індустрії США минулого року, не…

02.05.2024