Categories: Новини

Юрист: “П’яного водія покарати буде неможливо”

Share

Як повідомляє Аutonews.ua, прийнятий Верховною Радою законопроект, яким посилюється відповідальність за водіння в стані алкогольного і наркотичного сп’яніння, має багато “підводних каменів”.

Адвокат Вадим Володарський вважає, що успіх в боротьбі з п’яними за кермом є досить сумнівним, а ось необгрунтовано звинуваченим в “п’янці” автомобілістам проблем точно додасться.

Володарський зазначив, що це стосується суто процесуальних моментів:

в першу чергу, введення більш суворої кримінальної відповідальності зворотньої сили не має, а значить, все, що знаходиться на момент вступу в силу закону справи по 130-й статті (щодо сп’яніння), доведеться закривати, і тим, хто вже позбавлений права керування, доведеться повернути водійські права. Оскільки норма, на підставі якої вони залучені, із закону виключається;
по-друге, доказами можуть служити і результати “медичного огляду”. Але в КПК немає поняття “медичний огляд” і немає порядку його проведення. Подібні дії проводяться за постановою прокурора.
Законопроектом також передбачено, що у разі незгоди з результатами огляду на протязі двох діб після ознайомлення з його результатами особа може подати клопотання про проведення експертизи.

– У разі підозри на сп’яніння така експертиза може проводитися тільки на підставі зразків крові або інших біологічних середовищ організму, – говорить Вадим Володарський. – Такі зразки повинні бути відібрані на етапі огляду. Інакше сенсу немає: через 48 годин сліди відповідних речовин в крові можуть зникнути. Тобто в нашому випадку для того, щоб повноцінно провести огляд, і щоб потім були підстави для медичної експертизи, якщо громадянин говорить, що не п’яний, але зразки біологічних середовищ давати не хоче, потрібно встигнути отримати ще й визначення слідчого судді. Якщо ж цього порядку не дотримуватися – отримуємо неприпустимі докази. Які не можуть бути взяті до уваги судом.

Тим часом у статті 130 КУпАП “відмова від медобстеження на стан сп’яніння” для водіїв в остаточному читанні не залишається в КУпАП, як це було в первинному варіанті проекту, а переходить в розряд кримінальних проступків разом з власне управлінням у стані сп’яніння.

А це породжує ще більше правових проблем, в тому числі і конституційного рівня, адже, по суті, встановлюють відповідальність за відмову людини давати докази проти себе в кримінальному процесі.

– Мало того, така відповідальність встановлюється по суті тільки щодо водіїв, – продовжує юрист. – Тобто створюється ситуація, коли приймається явно дискримінаційна по відношенню до певної категорії населення норма – на рівні кримінального процесу.

А оскільки у нас правила самого огляду тепер встановлюються наведеними вище нормами КПК, водій має право буде сказати: без постанови прокурора на огляд і визначення слідчого судді на відбір біологічних середовищ – це порушення встановленого законом порядку. Відповідно, і складу по 130-й – немає!

Таким чином виходить, що поліція, не бажаючи возитися з оглядом, може схиляти водіїв до відмови і складати протокол по 130-й статті. Причому лякати будуть саме поїздкою до нарколога і втратою кількох годин.

Нагадаємо, відтепер керування транспортним засобом у стані сп’яніння відноситься до кримінальних проступків та каратиметься штрафом у розмірі 17-34 тис. грн з позбавленням водійських прав терміном на три роки, а у разі повторного порушення — штрафом до 51 тис. грн із забороною керувати автомобілем від 2 до 3 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Лікар назвав головні помилки, які роблять усі водії під час перевезення дітей в авто

Забезпечення безпеки дітей у транспортному засобі має першорядне значення, однак, багато батьків з незнання припускаються…

18.05.2024

Нововведення в обов’язковому техогляді в Україні — подробиці

Хоча за офіційною статистикою поліції через технічні несправності стається менше 1% ДТП, обов’язковий техогляд все…

18.05.2024

Volkswagen та Renault не зійшлися в думках: бюджетний електромобіль під загрозою

Volkswagen і Renault припинили переговори про спільну розробку доступного електромобіля на базі Twingo, повідомили джерела.…

18.05.2024

Електро-Creta від Hyundai потрапила до об’єктивів фотошпигунів

Бестселер Hyundai в сегменті кросоверів (Creta) готується до того, щоб стати одним з автомобілів, що…

18.05.2024

У Європі розпочався продаж оновленого кросовера Ford Puma

В Іспанії вже оголошено ціни на новий Ford Puma 2024 року. Компанія відкрила конфігуратор для…

18.05.2024

Електричний пікап Toyota таки стане серійним

Японський електричний пікап Toyota Hilux EV таки стане серійною моделлю. Представлений наприкінці 2022 року електричний…

18.05.2024