Categories: Новини

Як у Новій Зеландії перевиховують злісних порушників ПДР?

Share

У Новій Зеландії ідеальні дороги, високі штрафи за порушення ПДР і лояльні умови придбання автомобіля – усе це нам розказали дві українські родини, які переїхали жити в найзеленішу країну світу.

Чому автомобілі у Новій Зеландії не можна паркувати у власному дворі? Чому водію з українськими правами страховка обходиться на 1000 доларів дорожче, ніж водію із новозеландськими? І що допомагає місцевим водіям дотримуватися майже всіх правил дорожнього руху?

Без автомобіля у Новій Зеландії – як без рук. Проте із парковкою – складно. Потрібно купити собі паркувальне місце, щоб мати, де залишити машину. У дворах ніхто не паркується.

За платні парковки доведеться дуже дорого заплатити – близько 100 гривень на годину на наші гроші. Утім, знайти будинок із парковкою – це, напевно, найскладніше при купівлі автомобіля.

З українськими правами тут теж можна їздити, але лише протягом першого року життя в країні. Далі треба переоформлювати. Сергій, який вже давно переоформив, друзів заспокоює, що це не дуже складно і навіть не дуже дорого як для Нової Зеландії.

«Можна конвертувати існуючі українські права в новозеландські, це коштує близько 150 доларів і займає в найсприятливішому варіанті приблизно 2 тижні. Залежить від того, скільки часу ви будете перездавати іспит з водіння або теорії», – розповідає Сергій.

Утім, є один нюанс, який змусить водія з іноземними правами оформити місцеві права швидше. Це страховка. Водію, наприклад, з українськими правами вона обійдеться на 1000 доларів дорожче, ніж водію із новозеландськими. По-перше, в країні є два види автомобільної страховки: та, що покриває ущерб, завданий вашому автомобілю учасником руху, і та, яка покриває будь-який ущерб, завданий вашій чи чужій машині.

Власник автомобіля купує страховку, яка йому більше подобається. Та яку б не купив – усі збитки в разі ДТП вона не покриє. Справа в тому, що місцеві компанії складають договір таким чином, що винний у ДТП водій все одно оплачує ремонт або якусь частину ремонту пошкоджених автомобілей. Встановлюється певний ліміт, наприклад 500 доларів. Якщо сума збитків в результаті аварії менша або дорівнює цій сумі – платить водій. Якщо перевищує, то водій платить 500 доларів, а страхова компанія доплачує ту суму, якої не вистачає для повного ремонту.

«При цьому у кожної страховки існує поняття ексцесу – це мінімальна сума, яку страховка покриє. Чим нижчий ексцес – тим дорожча страховка», – каже Сергій.

А порушувати правила дорожнього руху тут дуже дорого. Нова Зеландія – країна високих цін і заплутаних для нас, українців, правил. Утім, допоки дорога страховка і високі штрафи забезпечують безпеку водіння, то чому б і ні, життя ж дорожче.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Представлений новий недорогий кросовер від Cupra (фото)

Модернізований кросовер Cupra Formentor 2025 модельного року представили під іміджевим брендом, який компанія SEAT створила…

04.05.2024

Без цих документів за кермо не можна: українським водіям загрожують серйозні штрафи

Українські водії перед поїздкою мають бути дуже уважними. Необхідно перевірити, чи є при собі три…

04.05.2024

Hyundai відкликає понад 13 000 автомобілів через дефект вихлопної системи

Компанія Hyundai заявила про рішення відкликати 13500 авто для усунення несправності, відповідно до інформації від…

04.05.2024

Mazda показала концептуальний електричний кросовер Arata (відео)

Крім Mazda EZ-6, японський виробник автомобілів показав на Пекінському автосалоні та елегантний концепт електропозашляховика Arata. Передбачається,…

04.05.2024

В Україні створили нову машину для роботи на бездоріжжі

Завод спецтехніки «Техкомплект» продовжує постачання таких затребуваних на вітчизняному ринку сьогодні аварійно-ремонтних майстерень. Днями було…

04.05.2024

Засекречений кросовер Dacia Stepway 2.0: як він може виглядати

Сьогодні хетчбек Dacia Sandero Stepway більше схожий на піднятий хетчбек, ніж на повноцінний кросовер. Так…

04.05.2024