Водіїв в Україні хочуть карати за відсутність зимової гуми

0
817

Відповідальність за несвоєчасну заміну літньої гуми на зимову поки ніяк не прописана в законодавстві.

Під час першого снігу в Києві сталося майже 500 ДТП за день. Тепер в Україні розробляють законопроект, який передбачає притягнення до відповідальності водіїв за несвоєчасну заміну літніх автомобільних шин на зимові. Про це повідомило УНН джерело в правоохоронних органах.

За словами співрозмовника агентства, над документом зараз спільно працюють юридичні відділи МВС та Національної поліції. Відразу після завершення розробки законопроекту, він буде переданий на розгляд Верховної Ради.

“Думаю, найближчим часом такий законопроект буде ініційований та ухвалений Верховною Радою”, – повідомило джерело.

У правоохоронних органах пояснили, що зараз заміна літньої гуми на зимову вказана тільки як рекомендація в Правилах дорожнього руху (ПДР), але частина українських водіїв систематично її не виконує. Притягнути до відповідальності керівника можна лише при неналежному технічному стан автомобіля, а не за невідповідність автогуми пори року.

Нагадаємо, після снігопаду в Києві на СТО вишикувалися величезні черги з бажаючих змінити гуму, хоча синоптики попереджали про негоду заздалегідь.

Навіщо міняти літню гуму на зимову?

Головна відмінність між літніми та зимовими шинами – твердість гуми.

У літнього варіанту матеріал щільніший, тому при низькій температурі зчеплення з дорогою погіршується, машина буквально ковзає по дорозі, як на ковзанах.

Зимова гума, навпаки? має більш м’який склад, щоб зберігати еластичність в будь-які морози. Отже, зимова гума влітку стає м’якою і розпливається по асфальту.

Літні шини на зимові рекомендують міняти при середньодобовій температурі від + 5 ° С до + 7 ° С. “Перевзувати” при цьому необхідно всі чотири колеса.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!