Categories: Новини

Дорогому українському бензину знайдена альтернатива

Share

Команда вчених з Ізраїлю стверджує, що зробила великий і важливий крок у напрямку створення екологічно безпечних автомобілів з двигунами, які працюють на водні.

Спалювання водневого палива давало б необхідну кількість енергії і не містило вуглецевих парникових газів. Це дозволило б зупинити кліматичні зміни на планеті. Однак, є проблема: чистий водень майже неможливо знайти на Землі. А промислове його добування на сьогодні здебільшого неефективне і супроводжується викидами значної кількості вуглекислого газу.

Одне з головних потенційних джерел водню – це вода. Гіпотетично можна розщепити її молекули на окремі гази: водень і кисень. Вони, у свою чергу, почали б знову взаємодіями між собою, що призвело б до виділення великої кількості енергії і водяної пари. Однак, до цього часу вчені вважали, що це не можливо зробити без затрати ще більшої енергії, яку потрібно згенерувати якимсь іншим способом.

Команда дослідників з ізраїльського Університету Бен-Гуріон стверджують, що знайшли спосіб, як можна дешево і швидко виготовляти водневе паливо для автомобілів. При цьому, в запропонованому ними хімічному процесі використовується сонячна енергія, а не виготовлена якимсь іншим не екологічним способом.

Вчені Арік Йочеліс і Айріс Вісоли-Фішер з Університету Бен-Гуріон пояснили, що розробили хімічний механізм, при якому пероксид водню (H2O2) фотохімічно розбивається на два різні гази за допомогою фотоелектродів оксиду заліза (Fe2O3). В процесі використовується доступна в природі сонячна енергія, що значно здешевлює метод розщеплення.

«Ми продемонстрували, що механізм фотохімічної реакції належить до сімейства хімічних реакцій, за які професор Герхард Ертль отримав Нобелівську премію з хімії десятиліття тому. Наше відкриття розчищає шлях для нових стратегій фотохімічних процесів», – сказав Йочеліс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: пальне

Останні записи

Найсильніший у світі Corvette вперше показав своє «обличчя»

Незабаром після анонсу General Motors кабріолет Chevrolet Corvette ZR1 2025 був помічений фотошпигунами. Chevrolet планує…

03.05.2024

Lynx Motors виводить на ринок електричні версії DeLorean та Ford GT

Компанія Lynx Motors представила дві нові моделі: електричний позашляховик GT1e, заснований на Ford GT, та…

03.05.2024

У США почнуть штрафувати автомобілі без водіїв

У Каліфорнії, де самоврядні автомобілі вже не новина, запроваджуються нові правила. Двома законопроектами, схваленими комітетом…

03.05.2024

Honda позбудеться невимовних імен: прощай, e:Ny1, привіт, Y1

Honda, відома своїми інноваційними автомобілями, нещодавно зіштовхнулася з проблемою, яка виявилася несподіваною навіть для такого…

03.05.2024

Відбулася прем’єра концепту електричного гоночного автомобіля Skoda Enyaq RS Race

Skoda робить ставку на електричну продуктивність, представляючи концепт гоночного автомобіля Enyaq RS Race , заснований на серійній моделі Enyaq…

03.05.2024

Розкрито Toyota з найнижчою оцінкою надійності у 2024 році

Автомобілі Toyota вважаються одними з найнадійніших на світовому ринку. Їх купують величезними тиражами та стабільно…

03.05.2024