Categories: Новини

Знайдена альтернатива дорогому українському бензину

Share

Команда вчених з Ізраїлю стверджує, що зробила великий і важливий крок у напрямку створення екологічно безпечних автомобілів з двигунами, які працюють на водні.

Спалювання водневого палива давало б необхідну кількість енергії і не містило вуглецевих парникових газів. Це дозволило б зупинити кліматичні зміни на планеті. Однак, є проблема: чистий водень майже неможливо знайти на Землі. А промислове його добування на сьогодні здебільшого неефективне і супроводжується викидами значної кількості вуглекислого газу, пише УНІАН.

Одне з головних потенційних джерел водню – це вода. Гіпотетично можна розщепити її молекули на окремі гази: водень і кисень. Вони, у свою чергу, почали б знову взаємодіями між собою, що призвело б до виділення великої кількості енергії і водяної пари. Однак, до цього часу вчені вважали, що це не можливо зробити без затрати ще більшої енергії, яку потрібно згенерувати якимсь іншим способом.

Команда дослідників з ізраїльського Університету Бен-Гуріон стверджують, що знайшли спосіб, як можна дешево і швидко виготовляти водневе паливо для автомобілів. При цьому, в запропонованому ними хімічному процесі використовується сонячна енергія, а не виготовлена якимсь іншим не екологічним способом.

Вчені Арік Йочеліс і Айріс Вісоли-Фішер з Університету Бен-Гуріон пояснили, що розробили хімічний механізм, при якому пероксид водню (H2O2) фотохімічно розбивається на два різні гази за допомогою фотоелектродів оксиду заліза (Fe2O3). В процесі використовується доступна в природі сонячна енергія, що значно здешевлює метод розщеплення.

«Ми продемонстрували, що механізм фотохімічної реакції належить до сімейства хімічних реакцій, за які професор Герхард Ертль отримав Нобелівську премію з хімії десятиліття тому. Наше відкриття розчищає шлях для нових стратегій фотохімічних процесів», – сказав Йочеліс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: пальне

Останні записи

Mercedes-Benz пояснив, навіщо потрібний електричний G-Class

Mercedes-Benz пояснив, навіщо потрібний електричний G-Class. Розробка "батарейної" версії позашляховика пояснюється "стратегією зниження ризиків". Керівник…

04.05.2024

Red Bull розсекретив дату дебюту власного гіперкара RB17

У 2025 році після 19 років роботи гоночна команда Red Bull Racing втратить свого геніального…

04.05.2024

Представлений новий недорогий кросовер від Cupra (фото)

Модернізований кросовер Cupra Formentor 2025 модельного року представили під іміджевим брендом, який компанія SEAT створила…

04.05.2024

Без цих документів за кермо не можна: українським водіям загрожують серйозні штрафи

Українські водії перед поїздкою мають бути дуже уважними. Необхідно перевірити, чи є при собі три…

04.05.2024

Hyundai відкликає понад 13 000 автомобілів через дефект вихлопної системи

Компанія Hyundai заявила про рішення відкликати 13500 авто для усунення несправності, відповідно до інформації від…

04.05.2024

Mazda показала концептуальний електричний кросовер Arata (відео)

Крім Mazda EZ-6, японський виробник автомобілів показав на Пекінському автосалоні та елегантний концепт електропозашляховика Arata. Передбачається,…

04.05.2024