Кого в Україні може торкнутися податок на старі авто

0
460

Законопроекти Южаніної про зниження вартості розмитнення поки прийняті тільки в першому читанні і чекають розгляду в цілому. Тим часом, в них внесені вже понад 90 поправок, причому часом діаметрально протилежних, пише ТопЖир.

Якщо одні поправки пропонують ще більше знизити акциз, то інші, навпаки, вводять нові платежі. Так, один з депутатів пропонує навіть ввести податок на старі авто.

Дія податку пропонують поширити на всі машини старше 5 років. З огляду на те, що середній вік авто в Україні – 21,5 року, то в разі прийняття поправки платити доведеться переважній більшості українських автомобілістів.

Розраховувати податок хочуть за формулою: базова ставка, помножена на коефіцієнти віку, об’єму двигуна (в літрах) і екологічний коефіцієнт. Для бензинових авто базова ставка дорівнює 200 грн, для дизельних – 300.

Цікаво, що коефіцієнт віку будуть вважати як вік машини мінус п’ять років. Тобто, для шестирічного авто він дорівнює 1, для семирічного 2 і тд.

Еко-коефіцієнт залежить від відповідності двигуна нормам токсичності:

Євро-2 і нижче – коефіцієнт 4;
Євро 3 – 3;
Євро-4-2;
Євро-5 – 1,5;
Євро-6 – 1.

Таким чином, навіть за шестирічний Ланос 1,6 (стандарт Євро-3) доведеться щорічно платити 960 гривень, а 1,2-літрова копійка ВАЗ 1980 роки обійдеться в 31 680 гривень на рік!

Ми щиро сподіваємося, що депутати відхилять таку дивну поправку, адже ставки нового податку складно назвати адекватними.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!