Ввезення євроблях до України може суттєво скоротитися: Прогноз експерта

Час читання: < 1 хв.
0
Ввезення євроблях до України може суттєво скоротитися: Прогноз експерта

У найближчі місяці очікується суттєве зниження імпорту автомобілів на іноземній реєстрації в Україну. Такий прогноз озвучив голова Інституту дослідження авторинку Станіслав Бучацький.

За його словами, у вересні-листопаді 2024 року ввезення автомобілів з європейськими номерами може скоротитися на 20-30%. Проте, щодо подальших перспектив реєстрації вживаних авто з-за кордону в Україні, експерт не дав чітких прогнозів.

Основна причина цього зниження пов’язана з тим, що в серпні українці активно ввозили та реєстрували автомобілі на іноземній реєстрації. Лише за серпень 2024 року було зареєстровано понад 25 700 таких автомобілів, що на 22% більше порівняно з серпнем 2023 року. Останній раз такі високі обсяги ввезення спостерігалися у квітні-липні 2022 року, коли діяла можливість безкоштовного розмитнення.

Реклама

Значне зростання імпорту автомобілів у серпні частково викликане пропозиціями уряду про підвищення податків і зборів, а також введення нових податків для наповнення бюджету в умовах війни. Зокрема, обговорювалася ініціатива щодо військового збору в розмірі 15% при першій реєстрації нових і вживаних автомобілів. Відповідний законопроєкт було зареєстровано у Верховній Раді 18 липня 2024 року.

Такий збір значно збільшив би вартість автомобілів, додаючи від 180 до 250 тисяч гривень до ціни середньостатистичного нового авто. Однак, під тиском імпортерів, Кабмін відмовився від цієї ідеї, і у доопрацьованому законопроєкті № 11416-д ця норма відсутня. Проте уряд все ж планує підвищення податків, що може відбутися вже з 1 жовтня 2024 року, якщо Верховна Рада підтримає законопроєкт № 11416-д у вересні.

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!