Деяким водіям в Україні не потрібний страховий поліс на автомобіль

Час читання: < 1 хв.
0
Деяким водіям в Україні не потрібний страховий поліс на автомобіль

Згідно з українським законодавством, учасники бойових дій звільнені від вимоги мати страховий поліс на автомобіль. Це підтвердив Восьмий апеляційний адміністративний суд у справі №344/22531/23.

У листопаді 2023 року на Івано-Франківщині відбулася ДТП за участю позашляховика Land Rover Discovery. Водій не мав при собі полісу страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів, що є порушенням пункту 2.1 “г” ПДР. В результаті водія оштрафували.

Водій оскаржив штраф у суді, стверджуючи, що він є військовослужбовцем і, відповідно до закону, не зобов’язаний мати страховий поліс. Івано-Франківський міський суд відмовив у задоволенні позову, зазначивши, що статус військовослужбовця не є достатнім доказом участі у бойових діях.

Реклама

Справу було передано до Восьмого апеляційного адміністративного суду, який скасував рішення суду першої інстанції і анулював штраф. Апеляційний суд підтвердив, що водій є учасником бойових дій, про що свідчить посвідчення, видане командиром військової частини. Згідно з пунктом 13.1 статті 13 Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”, учасники бойових дій не підлягають обов’язковому страхуванню.

Причини, чому водій не надав посвідчення учасника бойових дій в суді першої інстанції, не уточнюються.

Крім того, за українським законодавством, страховий поліс не потрібен також постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю І групи і особам з інвалідністю внаслідок війни.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!