Новини

Поліція переплатила 8 млн грн за радари TruCAM

Share

За даними досудового розслідування, у 2020 році Державне агентство інфраструктурних проектів провело тендер на закупівлю 72 лазерних радарів TruCAM для Національної поліції. Голові тендерного комітету закидається безпідставне рішення про закупівлю цих приладів через переговори з конкретним постачальником, замість проведення відкритого тендеру.

У результаті радари TruCAM були придбані за 33,5 млн грн. Досудове розслідування вважає, що на відкритому тендері вартість 72 радарів могла б бути на 8 млн грн меншою, що завдало державному бюджету збитків у розмірі 8 млн грн.

Слідчі Державного бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість). Особи, які у 2020 році очолювали тендерну комісію Державного агентства інфраструктурних проектів, вже отримали повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Наразі в Україні патрульні поліцейські використовують 160 радарів TruCAM для вимірювання швидкості на 195 ділянках автошляхів. Для забезпечення безпеки, поліцейські автомобілі з радаром TruCAM оснащені включеними синіми проблисковими маячками, а дорожні знаки попереджають водіїв про фото- і відеофіксацію порушень ПДР.

Радари TruCAM зазвичай використовуються поліцейськими в руках для вимірювання швидкості, проте деякі юристи вважають це порушенням, оскільки ці пристрої призначені для стаціонарного використання. У Верховній Раді на початку 2024 року було зареєстровано законопроєкт, що пропонує заборонити ручне використання TruCAM.

Водночас є думка, що радары TruCAM призначені як для ручного, так і для стаціонарного вимірювання швидкості. У квітні 2024 року один з районних судів Харкова в рішенні у справі №641/1709/24 зазначив, що конструктивні особливості TruCAM та його характеристики дозволяють використовувати прилад у ручному режимі, при цьому похибка вимірювання не перевищує 2 км/год.

TruCAM відноситься до ручних вимірювачів швидкості, але його можна встановити на триногу для автоматичного вимірювання швидкості транспортних засобів. Методичні рекомендації підтверджують можливість використання TruCAM як у ручному, так і в стаціонарному режимах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Естонія передала Україні партію автомобілів для поліції

Департамент поліції та прикордонної охорони Естонії (PPA) разом з естонським відділенням Міжнародної поліцейської асоціації (IPA)…

31.08.2024

Ford показав свої найкращі моделі на автосалоні в Ченду (фото)

На автосалоні в Ченду компанія Ford презентувала захоплюючу лінійку автомобілів, яка привернула значну увагу відвідувачів.…

31.08.2024

Mercedes-Benz показав у Китаї свої нові моделі (фото)

На автосалоні в китайському місті Ченду компанія Mercedes-Benz представила свої нові моделі. Серед них —…

31.08.2024

Топ-7 автомобілів, які служать удвічі менше

Сьогодні багато автомобільних виробників акцентують увагу на сучасних технологіях і дизайні, іноді на шкоду довговічності…

30.08.2024

З’явилися фото електричного Range Rover без камуфляжу

Компанія Land Rover проводить тестування електричної версії флагманського Range Rover на дорогах Європи без камуфляжу.…

30.08.2024

Ось як виглядатиме перший електричний BMW X5

Майбутнє легендарного кросовера BMW X5 наближається. Поточна версія перебуває у модельному ряду баварського автовиробника з…

30.08.2024