Новини

Кабмін може скасувати військовий збір у 15% при першій реєстрації авто

Share

В Україні може з’явитися новий податковий механізм, який замінить військовий збір у розмірі 15% при першій реєстрації автомобілів, запропонований Кабміном. Замість цього, як повідомляє інформаційно-аналітична група AUTO-Consulting, планується підвищення ПДВ до 23%.

Згідно з даними AUTO-Consulting, підвищення ПДВ до 23% замість військового збору також вплине на вартість автомобілів, проте зміна не буде такою суттєвою, як військовий збір.

Законопроєкт №11416, який передбачає як підвищення існуючих податків, так і введення нових, зокрема військового збору на рівні 15% при першій реєстрації автомобілів, був розроблений Міністерством фінансів під керівництвом прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Міністерство фінансів сподівається, що ці зміни допоможуть компенсувати дефіцит державного бюджету, який до кінця 2024 року оцінюється в 500 млрд грн.

Законопроєкт передбачає два основні нововведення для автомобілістів: по-перше, введення військового збору у 15% при першій реєстрації автомобілів, а по-друге, авансовий платіж з податку на прибуток для роздрібних продавців пального, який залежатиме від обсягу їх паливних резервуарів.

Експерти автомобільного ринку вже висловили критику щодо обох нововведень. Прогнозується, що введення військового збору у 15% може призвести до зниження продажу нових автомобілів в Україні на 30-70%, а деякі автомобільні бренди можуть навіть залишити український ринок. Відомо, що деякі українські автоімпортери вже знизили заявки на постачання автомобілів на 2025 рік через законопроєкт №11416.

Асоціація автоімпортерів та дилерів намагається переконати Міністерство фінансів і народних депутатів не впроваджувати військовий збір на автомобілі через його можливі негативні наслідки. Чи буде враховано їхні аргументи, стане відомо найближчим часом.

Щодо авансового платежу з податку на прибуток для АЗС, експерти попереджають, що це може призвести до закриття частини резервуарів і підвищення цін на паливо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Топ-7 автомобілів, які служать удвічі менше

Сьогодні багато автомобільних виробників акцентують увагу на сучасних технологіях і дизайні, іноді на шкоду довговічності…

30.08.2024

З’явилися фото електричного Range Rover без камуфляжу

Компанія Land Rover проводить тестування електричної версії флагманського Range Rover на дорогах Європи без камуфляжу.…

30.08.2024

Ось як виглядатиме перший електричний BMW X5

Майбутнє легендарного кросовера BMW X5 наближається. Поточна версія перебуває у модельному ряду баварського автовиробника з…

30.08.2024

Які автомобілі найчастіше потрапляють під приціл поліцейських

У Україні зупинка транспортного засобу поліцією регламентована чіткими правилами і проводиться лише за наявності конкретних…

30.08.2024

Який штраф загрожує водіям за відсутність страховки на авто

В Україні керування транспортним засобом без обов'язкового страхування цивільної відповідальності (ОСЦПВ) є серйозним правопорушенням, яке…

30.08.2024

Tesla розширює лінійку: нова Model Y та бюджетний хетчбек скоро у продажу

Tesla продовжує захоплювати увагу автомобільної індустрії, розкриваючи свої амбіційні плани на найближчі роки. Нещодавно стало…

30.08.2024