Запровадження військового збору у 15% при реєстрації авто в Україні перенесено

Час читання: 2 хв.
0
Запровадження військового збору у 15% при реєстрації авто в Україні перенесено

У серпні 2024 року Верховна Рада не розглядатиме законопроєкт №11416, який передбачає підвищення податків і зборів, зокрема запровадження 15% військового збору при першій реєстрації нових та б/в автомобілів. Про це повідомив народний депутат Ярослав Желєзняк.

Цей законопроєкт, ініційований прем’єр-міністром Денисом Шмигалем і розроблений Міністерством фінансів, був зареєстрований у Верховній Раді 18 липня 2024 року. Наразі він перебуває на розгляді в Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики.

Реклама

Законопроєкт №11416 пропонує для підвищення державного бюджету під час війни збільшити існуючі податки та збори, а також ввести нові податки. Зокрема, пропонується запровадити 15% військовий збір на першу реєстрацію автомобілів та авансовий платіж податку на прибуток для АЗС в залежності від обсягу паливних резервуарів. Експерти попереджають, що це може призвести до зниження продажів нових автомобілів на 30-70% і підвищення цін на пальне.

Кабінет Міністрів вважає, що ці заходи допоможуть заповнити бюджетний дефіцит, який до кінця 2024 року складає 500 млрд грн, включаючи кошти для виплат військовослужбовцям ЗСУ.

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа повідомляла, що законопроєкт №11416 має бути розглянутий у першому та другому читаннях у серпні 2024 року, що дозволило б новим податкам набрати чинності з 1 вересня.

Однак, як зазначає Ярослав Желєзняк, законопроєкт не буде розглянутий на найближчому пленарному тижні. Незважаючи на бюджетний дефіцит у 500 млрд грн, депутати не готові приймати цей законопроєкт. Желєзняк вважає, що законопроєкт може бути розглянутий у вересні, але це залишить менше часу на підготовку до другого читання. В результаті, для наповнення бюджету можуть знадобитися більш значні та радикальні підвищення податків.

 

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!