В Україні використовують алкотестери Drager, які не постачалися офіційно

Час читання: < 1 хв.
0
В Україні використовують алкотестери Drager, які не постачалися офіційно

Для визначення рівня алкоголю в крові водіїв у медичних закладах використовують алкотестери Drager, які офіційно не постачаються в Україну. Про це свідчить окрема постанова Дубенського міжрайонного суду Рівненської області у справі №559/708/24.

У лютому 2024 року на Рівненщині поліція зупинила Hyundai Tucson і склала адміністративний протокол щодо водія за керування в стані алкогольного сп’яніння за ч.1 ст.130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Алкогольне сп’яніння було підтверджено висновком №50 від 19.02.2024.

Однак Дубенський міжрайонний суд закрив провадження через відсутність складу адміністративного правопорушення. Суд врахував, що у медичній установі “Дубенська міська лікарня” використовували алкотестер Drager Alcotest 6810 серійний заводський № ARFF-0076, який не постачався офіційно в Україну.

Компанія Saturn Data International, офіційний дистриб’ютор Drager Safety AG&Co. KGaA в Україні, повідомила у відповідь на адвокатський запит, що цей пристрій не зареєстрований в базі уповноваженого сертифікованого центру Drager. Відповідно, він не сертифікований для ринку України, має неофіційне програмне забезпечення і жодного разу не проходив технічне обслуговування в сервісному центрі.

Враховуючи ці обставини, суд закрив адміністративне провадження і направив окрему постанову до Дубенської міської ради для усунення порушень. Суд зазначив, що “Дубенська міська лікарня” є єдиною установою, що проводить медогляди водіїв на стан алкогольного сп’яніння в місті Дубно та Дубенському районі, але використовує алкотестери, які не можуть законно використовуватися в Україні.

До алкотестера Drager є кілька претензій. Наприклад, мундштук повинен приєднуватися лише в присутності водія, інакше суд може скасувати штраф. Також можливий технічний збій приладу, через який суд не прийме результати тестування як доказ.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!