Що робити, якщо вас оштрафували за стоянку в забороненому місці

Час читання: < 1 хв.
0
Що робити, якщо вас оштрафували за стоянку в забороненому місці

В Україні водії можуть уникнути штрафу за неправильну парковку при певних обставинах, повідомила юридична компанія “Дорожній адвокат”.

За порушення правил парковки передбачено штраф у 340 грн відповідно до ч.1 ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо авто заважає дорожньому руху, штраф зростає до 1445 грн.

Згідно з правилами дорожнього руху, припинення руху автомобіля на понад 5 хвилин без посадки/висадки пасажирів або завантаження/розвантаження вантажу вважається стоянкою. Таким чином, водії можуть зупинятися у заборонених місцях до 5 хвилин без ризику отримати штраф.

Щоб накласти штраф за порушення ч.1 ст. 122, поліцейські повинні надати докази, що автомобіль перебував у забороненому місці більше 5 хвилин. Зазвичай доказами є фотографії або відео з нагрудних камер поліцейських.

Якщо поліцейський має тільки фотографії або коротке відео (менше 5 хвилин), водій може спробувати оскаржити штраф, зазначивши, що докази неповні. Адвокати рекомендують запитати про наявність відео тривалістю не менше 5 хвилин, яке підтверджує порушення.

У той же час, у зв’язку з військовим станом, в Україні можуть заборонити евакуацію автомобілів на штрафмайданчики за порушення правил паркування. У травні 2024 року Верховна Рада вже ухвалила законопроєкт №9092-3 у першому читанні, і наразі він готується до другого читання.

 

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!